10 Haziran 2009 00:00

Günlük, son 3 yılda kapatılan 27. gazete oldu

“Özgür Basın Geleneği” diye tarif edilen Kürt basını 19 yılda 40 yakın gazete çalışanını şehit verirken, sansür ve kapatmalardan kaynaklı 40’a yakın gazete çıkardı.

Paylaş

“Özgür Basın Geleneği” diye tarif edilen Kürt basını 19 yılda 40 yakın gazete çalışanını şehit verirken, sansür ve kapatmalardan kaynaklı 40’a yakın gazete çıkardı. 19 yıllık tarihi boyunca baskıların hız kesmediği özgür basın geleneği yayın politikasından hiç vazgeçmedi. Aynı geleneğin ürünü olan Günlük gazetesi de son 3 yıl içinde kapatılan 27. gazete oldu.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Günlük gazetesinin 1 ve 2 Haziran tarihli sayısında çıkan haberlerden dolayı birer ay olmak üzere toplam iki ay kapatma cezası verdi. Gazeteler mezarlığına dönen Türkiye’de “özgür basın geleneği” olarak adlandırılan Kürt gazeteciliğinin son 19 yıllık geleneğini de bombalamalar, öldürülen gazetecileri ve sayısız kapatmalara rağmen yayın yapma iddiasından vazgeçmedi.
ÖZGÜR BASIN GELENEĞİ YENİ ÜLKE İLE BAŞLADI
20 Ekim 1990 tarihinde Yeni Ülke ile yoluna başlayan özgür basın geleneğine saldırılar, ilk haftasında Diyarbakır bürosunun İslami Cihat Örgütü tarafından bombalanması ile başladı. Yayınlanan 110 sayısından 40’a yakın sayısı toplatılan gazete toplamalara rağmen 1992 yılına kadar yayın hayatını sürdürdü. 30 Mayıs 1992’de Türkiye’de adı baskılarla anılan Özgür Gündem’le günlük gazete serüvenine başladı. Gazete hakkında üç kez 30 gün, 15 kez 15 gün, iki kez 10 gün olmak üzere toplam 20 davada kapatma kararı çıktı. Gazeteciler ve editörler toplam 147 yıl hapis cezası ve 21 milyar lira para cezasına çarptırıldı. Büroları defalarca basıldı, çalışanları katledildi. Kapatmalara rağmen Gurbetelli Ersöz’ün Genel Yayın Yönetmenliğinde yayın hayatını sürdüren Özgür Gündem gazetesi 10 Aralık 1993 tarihinde, Dünya İnsan Hakları Günü’nde yüzlerce polis tarafından basıldı ve çalışanları gözaltına alındı. Genel Yayın Yönetmeni Ersöz, tutuklandı.
Yoğun kapatmalara rağmen özgür basın geleneği Özgür Ülke ile 28 Nisan 1994’te yayına başladı. Özgür Ülke’nin üç bürosu 4 Aralık 1993 günü aynı anda bombalandı. Bombalama sonucu Ersin Yıldız yaşamını yitirirken gazetenin 21 çalışanı da yaralandı. Bombalanmasından 3 gün önce MGK toplantısında “bölücü yayınların susturulması gerektiği” belirtilerek hedef gösterilen Özgür Ülke Gazetesi, bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in imzasının bulunduğu “Gizli” ibareli belgeyi yayınladı. Özgür Ülke Gazetesi’nin ismi verilen belgede, “Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan yayın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla Adalet Bakanlığı’nca bu kadar suç duyurusu olmasına rağmen hukuken etkili bir şey yapılamamasının nedenlerinin belirlenerek, giderici önlemlerin alınmasına” diye ibare yer almıştı. Belgenin bombalanmadan 3 gün önce kaleme alındığı bombalamadan çok sonra açığa çıktı.
Dönemin Hükümet Sözcüsü Yıldırım Aktuna, “Bertaraf edin” emrinin yer aldığı belgeyi doğal karşılarken, bombalama olayı için, “Türkiye’yi zor durumda bırakmak için kendi kendilerini bombaladıklarını düşünüyoruz” yorumunu yapmıştı.
‘GİZLİ’ iBARELİ BELGEDEN ‘ALENİ’ HEDEF GÖSTERMEYE
Özgür basın geleneğinde yayın yapan gazeteler her dönemde hedef gösterildi. Bu zaman zaman ‘gizli’ ibareli belgelerle, zaman zaman devlet yetkililerinin direk hedef gösterici açıklamalarıyla gerçekleşti. Tansu Çiller döneminde ‘Bertaraf edin’ açıklamasıyla bombalanan gazeteler, daha sonraki dönemlerde Genelkurmay Başkanı’nın söylemleri sonrasında defalarca kapatma cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Ülkede Özgür Gündem Gazetesi Büyükanıt’ın “PKK’nin dergileri ve günlük gazeteleri yayınlanıyor. Bunlara müsaade edilmemesi gerek” açıklamasından hemen sonra 16 Kasım’da 15 gün süreyle kapatıldı. Gündem Gazetesi ise Genelkurmay’ın andıç olayı örneklemesinde hedef gösterildi. Büyükanıt, “TSK’da akreditasyon vardır, doğrudur. Türkiye’de bir PKK gazetesi yayınlanıyor, Gündem. Onun elemanının bu sıralarda sizinle beraber oturmasını ister misiniz?” sözlerini sarf etmişti. Gündem Gazetesi ve bu süre içerisinde benzer çizgide yayın yapan gazeteler, açıklamanın ardından tam 11 kez kapatma cezası aldı.
Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ, 2005 Temmuz’unda gazetecilere verdiği 3 saatlik brifingde, Ülkede Özgür Gündem Gazetesi’ni hedefine aldı. Toplantıda gazeteyi “Bölücü terör yandaşı” olmakla itham eden Başbuğ, “Dağıtımının engellenmesi için gerekli önlemler alınmalı” dedi.
Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek de 11 Haziran 2006’da Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Ülkede Özgür Gündem gazetesini açık hedef gösterdi. Çiçek, “Bu gazetenin durdurulması lazım” diye konuştu.
27 GAZETEYE 61 KEZ KAPATMA
4 Ağustos 2006 ile 8 Haziran 2009 tarihleri arasında günlük yayın yapan Ülkede Özgür Gündem, Gündem, Yaşamda Gündem, Güncel, Azadiya Welat, Rojev, Gerçek Demokrasi, Alternatif, Gelecek, Özgür Ülke, Gerçek ve Günlük gazeteleri ile haftalık yayın yapan Yedinci Gün, Haftaya Bakış, Yaşamda Demokrasi, Toplumsal Demokrasi, Öteki Bakış, Yeni Bakış, Ülkeye Bakış, Yeni Mezopotamya, Politika, Analiz, Ayrıntı, Özgür Yorum, Özgür Mezopotamya, Özgür Görüş ve Siyasi Alternatif gazeteleri 61 kez kapatıldı.
17 Ocak 2007’de yayın hayatına başlayan Gündem Gazetesi’nin yayını 6 kez durduruldu. Bir yılda 6 kez kapatılan Gündem Gazetesi, İnternet üzerinden de engellendi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

BİR DENİZ MANZARASI Tv8 20.45

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...