11 Haziran 2009 00:00

Kentsel dönüşüme Gebzeliler de isyan etti

Birçok bölgede olduğu gibi Gebze’de de halk yıllardır yaşadığı mahallelerden çıkartılmak isteniyor. Halk, kandırma girişimlerine rağmen mücadele edeceklerini açıkladı.

Paylaş

Arzu Erkan

Gebze Cumhuriyet Mahallesi sakinleri, mahallelerinin AKP’li Gebze Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmasını muhtarlık binası önünde yaptıkları eylemle protesto ettiler. 2 bini aşkın kişinin katıldığı eylemde, belediye yönetimini istifaya çağıran mahalle sakinleri, ayrıca bir dernek kurma kararı alarak kentsel dönüşüm projelerine karşı mücadele eden diğer mahallelerden emekçilere mücadeleyi ortaklaştırma çağrısı yaptılar.
Mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alındığını yerel basından öğrendiklerini dile getiren mahalle sakinleri, günlerdir konuya ilişkin bilgi almak için muhatap aradıklarını, fakat belediye yetkililerinin kendilerine hiçbir açıklama yapmadığını ifade ettiler. Üç gündür muhtarlık önünde bir araya gelen Cumhuriyet Mahallesi sakinleri, karar geri alınmazsa daha güçlü eylemler yapacaklarını kaydettiler.
‘BAŞKAN İSTİFA’
Önceki akşam saatlerinde muhtarlık binası önünde bir araya gelen halk, alkışlar ve sloganlarla kararı protesto etti. İki saati aşan eylem boyunca mahalle sakinleri sık sık ‘Başkan istifa’, ‘Kentsel dönüşüme hayır’, ‘Direne direne kazanacağız’ sloganlarını attılar.
Muhtarlık binası önünde mahalle sakinlerine seslenen Muhtar Hacı Ali Aydın, “Şu ana kadar kimse sesimizi duymadı. Belediye başkanı yerel gazetelere verdiği demeçte benimle görüştüğünü söylemiş. Bu düpedüz yalandır. Bu halkı muhatap almak zorundalar. Bize denen kimse mağdur edilmeyecek. Nasıl mağdur edilmeyecek izah etsinler” dedi. Mahalle halkı olarak bir komite kurduklarını ve dernek kurma çalışmalarına başladıklarını kaydeden Aydın, “Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden diğer mahallelerden insanlarla görüşeceğiz. Onların deneyimlerinden yararlanacağız. Bu mücadeleyi onlarla birlikte sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
BUGÜN DE EYLEM VAR
Yarın (bugün) 14.30’da Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştireceklerini ifade eden Aydın, “Gebzelilere yaşadığımız sıkıntıyı duyuracağız. Bu karar bir an evvel geri çekilmelidir” diye konuştu.
BÖLME GİRİŞİMLERİNE İZİN VERMEYECEKLER
Cemal Güneş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in bazı yerel gazetelere de yansıyan demecinde çok katlı binaların değil gecekonduların yıkılacağını söylediğini belirterek, “Bu mahalleliyi bölmeye dönük bir söylemdir. Biz diğer kentsel dönüşüm adı altında yapılan yağmalarda da bu tür bölme girişimlerinin yaşandığını biliyoruz ve bunlara asla prim vermeyeceğiz. Biz Başıbüyük’ü, Armutlu’yu kendimize örnek alıyoruz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)

KARAR GERİ ALINSIN
GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ mahalle sakinleri de kararın bir an evvel geri çekilmesini isteyerek, daha güçlü eylemlere hazır olduklarını kaydettiler. 1 Haziran tarihi itibariyle kentsel dönüşüm kapsamına alındıklarını öğrendiklerini anlatan Sebahattin Gürel, “Tüm mahalleli haklarımızın gasp edilmesine karşı hangi görüşte olduğuna bakılmaksızın birleştik” dedi. İnsanların sadece başlarını koyacakları birer gecekonduları olduğunu, bunun bile ellerinden alınmak istediğini söyleyen Gürel, “Buna izin vermeyeceğiz. Hukuk mücadelesi de vereceğiz. Gerekirse E-5’i de kapatacağız, belediyeyi de basacağız. Bu kararın geri çekilmesi için ne gerekirse onu yapacağız. Canımız pahasına evlerimizi koruyacağız” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşler tıkırında kriz işçinin sırtında

SONRAKİ HABER

Aydınlar ve işçiler birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...