11 Haziran 2009 00:00

Bebek hastaneden kovuldu

Arjin bebek, rahatsızlanınca ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Tedavilerinin yapılmadığını iddia eden aile, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

14 aylık Arjin bebeğin, rahatsızlanması üzerine götürüldüğü Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi acil bölümünden kovulduğu iddia edildi. Baba Yahsan Çatak, hastanede kötü muameleye maruz kalmalarının Urfalı ve Kürt olmalarından kaynaklandığını söyledi.
‘URFA’YA GİT’
Yahsan ve Seyhan Çatak çifti, 14 aylık bebekleri Arjin Deniz’i aşırı kusmasından endişelenerek 2 Haziran günü Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi’nin acil bölümüne götürdüler. Burada muayene edilen Arjin bebek ile birlikte Yahsan ve Seyhan çifti, çocuk gözlem odasına alındılar. Hastanede keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını dile getiren baba Yahsan Çatak, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çocuğun durumu kötüleşiyor diye endişelenerek doktoru uyardım birkaç kez. Doktor, ‘Serum takıldı, yapacak bir şey yok’ dedi. 16 saat sonra çocuğum fenalaşıp kusmaları artınca doktordan tekrar bilgi istedim. Nöbetçi doktor gitti. Ve bir süre sonra yanında sivil görünümlü altı yedi kişi ile -temizlik ve güvenlik görevlileriymiş- birlikte geldi. Gelenler, bize hakaret ederek ‘Beğenmiyorsanız gidin, Urfa’ya götürün çocuğunuzu’ dediler. Ben kimsiniz diye sorunca, bunu söyleyen kişi başhekim olduğunu söyledi. Ben başhekimi tanımam, ama öyle olduğunu söyledi.”
SERUM ÇIKARILDI
Çatak, bunun üzerine bebeğin kolundaki serumun çıkarıldığını ve kendilerine hastaneden çıkış kağıtlarının imzalatılmak istendiğini, “Kağıtları imzala, çık” dendiğini iddia etti. Çatak, kağıtları imzalamadan sabah altıda bebeği alıp hastaneden çıkmak zorunda kaldığını söyledi.
BAKANLIĞI
ARADILAR AMA ...
Çatak, hastanede yaşadıklarını anlatmak için Sağlık Bakanlığı’nı aradığını, ancak telefonda görüştüğü görevlinin de hastane çalışanlarını koruduğunu ifade etti. Ayrıca telefondaki görevlinin kendisinden bebeği hemen Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürmesini istediğini belirten baba Çatak, “Çabuk çocuğu Keçiören Hastanesi’ne götürün, yoksa polis zoruyla götürürüz” dendiğini, eşi Seyhan Çatak’a ise “Ne biçim annesin sen?” denilerek hakaret edildiğini belirtti.
Hastanede yaşadıkları karşısında, kendisine ve eşine yönelik sözlü hakaretler ve 14 aylık bebeğinin tedavisinin yarım kalması nedeni ile savcılığa suç duyurusunda bulunan Yahsan Çatak, tüm bu yaşadıklarını Urfalı ve Kürt olmalarına bağlıyor.
Baba Çatak’ın anlatımına göre sağlık ocağına götürülerek tedavisine devam edilen Arjin bebek, ilaçlarını almaya devam ediyor ve şu an sağlık durumu iyi.
HASTANE YALANLADI
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, hasta yakını Çatak’ı yalanladı. Arjin bebeğin durumu ile ilgili gazetemize bilgi veren Başhekim Yardımcısı Cengiz Tirkeş, bebeğin mide bulantısı şikayetiyle hastanenin acil birimine geldiğini, doktorlar tarafından bebek için gereken müdahale yapılırken hasta yakınları ile biyokimyacılar ve biyologlar arasında tartışma yaşandığını ifade etti. Hasta yakınlarının fevri bir şekilde ve ayrımcılık yapıldığı gerekçesi ile hastane görevlileri ile tartışmaya girdiğini öne süren Tirkeş, tartışmanın ardından hasta yakınlarının doktorlara haber vermeden ve çıkış işlemlerini yapmadan hastaneden ayrıldıklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

BİR İHMAL İDDİASI DAHA
İstanbul’da geçimini kuryelik yaparak sağlayan 28 yaşındaki Yasin Şen de önceki akşam yüksek ateş şikayetiyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.
Hastaneye, işyerinden izin alarak motosikletiyle giden Şen’e iğne yapıldığı, röntgeninin çekildiği ve kendisine reçete yazılarak eve gönderildiği iddia edildi. Aynı gece uykusundan uyanan ve 20 günlük bebeği Emir’i öptükten sonra tekrar uyuyan Yasin Şen, sabaha karşı “Nefes alamıyorum” diyerek eşine seslendi. Komşuların da yardımıyla eve ambulans çağırıldı. Bir süre sonra gelen ilk yardım ekibi tarafından yapılan tüm müdahalelere rağmen Yasin Şen kurtarılamadı.
Şen’in kayınbiraderi Bahadır Karakullukçuoğlu da ölümle ilgili olarak, “İhmal olduğunu düşünüyorum. Gerekli yerlere başvurarak şikayetçi olduk” diye konuştu. Ailenin şikayeti üzerine Şen’in cenazesi Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Verilecek rapor doğrultusunda Şen’in kesin ölüm sebebi ortaya çıkacak. (İSTANBUL)
Aylin Akçay
ÖNCEKİ HABER

İlk öğrenciler 2010’da

SONRAKİ HABER

Bu kez ne yapacaklar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...