11 Haziran 2009 00:00

Oğlumun katili patronlardır

ÇELİK Tersanesi’nde önceki gün yaşanan patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, biri ağır çok sayıda işçi de ağır yaralandı. İş cinayetine kurban giden Hüseyin İbir henüz 29 yaşındaydı.

Paylaş

ÇELİK Tersanesi’nde önceki gün yaşanan patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, biri ağır çok sayıda işçi de ağır yaralandı. İş cinayetine kurban giden Hüseyin İbir henüz 29 yaşındaydı. Daha önce çalıştığı tersanede ücretini alamadığı için Çelik Tersanesi’nde 8 gün önce işe başladı Hüseyin İbir. Çelik Tersanesi’nde işlerin acil olmasından dolayı işçiler üç gündür gece yarılarına kadar çalıştırılıyordu. Patlamanın olduğu akşam Hüseyin İbir iki arkadaşıyla birlikte kargo deposunun boyasını yapıyordu. Elektrik kıvılcımı ve gaz sıkışması sonucu patlama gerçekleşti. Patlamanın ardından Hüseyin İbir yaşamanı yitirirken, ağır yaralanan Süleyman Kırkgül de 2 gün sonra yaşamını yitirdi.
DAHA FAZLA KÂR İÇİN
Uşak doğumlu olan İbir, 29 yaşında ve bekardı. Hiçbir eğitime tabi tutulmadan tersanede işe alınmıştı. Patronlar daha fazla kâr etmek için işçileri daha çok çalıştırıyordu. Önlemler ise rafa kaldırılmıştı. Bu nedenle İbir’in ailesi, yaşananın kaza değil cinayet olduğunu söylüyor.
İbir’in evinde ağıtlar karşılıyor bizi. Yarı baygın bir durumda olan Hüseyin İbir’in annesi Dudu İbir, komşuların ve akrabalarının yardımlarıyla ayıltılmaya çalışılıyor. Evini geçindirebilmek için her gece mesaiye kalan oğlunun daha önce çalıştığı yerde parasını alamadığını, bu yüzden 3 aydır kiralarını ödeyemediklerini söylüyor. Dudu İbir, patronlardan ve hükümetten hesap soracağını, oğlunun katilerinin tersane patronları olduğunu söylüyor.
HABERLERDEN
ÖĞRENDİ
Gece 23.30 haberlerinde oğlunun öldüğünü öğrendiğini söyleyen Sabahattin İbir, hâlâ şokta olduğunu söyledi. Tersanelerde her gün bir işçinin ölür hale geldiğini, buna artık dur demek gerektiğini belirten İbir, anaların ve babaların artık ağlamaması için yetkilileri göreve çağırdı. Tersane patronlarının neden önlem almadıkların anlayamadığını söyleyen İbir, “Gaz sıkışması sonucu yaşanan patlamada oğlumu kaybettim, bunun hesabını kim verecek?” diye konuştu. İbir, dava açtıklarını ve bu cinayetin peşini bırakmayacaklarını söyledi.
PATRONLARIN GÖZÜNÜ KAN BÜRÜMÜŞ
18 yaşında olan ve marangozda işçi olarak çalışan ailenin en küçük çocuğu Ümit İbir, abisinin ekmek parası için orada çalıştığını belirterek, “Bugün benim abim yarın bir başkası, patronlar işçileri değil kendilerini düşünüyorlar. Patronların gözünü kan bürümüş, isteseler önlem alırlar ama bilerek almıyorlar, çünkü paraları gider” dedi. Ümit’in halasının kızı Yeliz Pire ise bir televizyon kanalından öğreniyor kuzeninin ölümünü. Pire, yetkilileri göreve çağırarak ölümlerin durdurulmasını istiyor.

Özgür Akgül / Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

Sosyal demokratlar neden çöktü?

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa