11 Haziran 2009 00:00

Dolmabahçe’de ne konuştular

Başbakan Erdoğan’ın dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’la Dolmabahçe’de gerçekleştirdiği görüşmenin içeriği sır gibi saklandı. Uzun süre tartışılan görüşme için ‘AKP-TSK mutabakatı sağlandı’ yorumları yapılmıştı

Paylaş

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın Dolmabahçe Sarayı’nda yaptıkları görüşmenin içeriği hakkında kamuoyuna neden bilgi verilmediğini sordu.
Atilla Kart, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Erdoğan’ın bir televizyon programında, Dolmabahçe Sarayı Başbakanlık Ofisi’nde dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin, “asker-sivil siyasetinde bir dönüm noktası olduğunu ve konuşulanların kendisiyle birlikte ebediyete gideceğini ifade ettiğini” belirtti. “Görüşmenin neden bir devlet sırrı gibi saklandığını” soran Kart, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
n Görüşmenin özel nitelikte bir görüşme olmaması, devlet sırrı teşkil eden gizli bir yönünün bulunmaması, resmi sıfatlarla ve resmi mekanda yapılmış olması karşısında, görüşmenin içeriği hakkında kamuoyuna neden bilgi verilmemektedir?
n Bu resmi görüşme sonrasında yapılan ve yapılmakta olan birtakım yorumlar ve değerlendirmelere göre, görüşme sonrasında asker-sivil ilişkilerinde fiili bir mutabakatın sağlandığı görüşü kamuoyunda egemen hale gelmiş olmakla birlikte, kamuoyundan gizlenen böyle bir fiili mutabakatın demokrasiyle bağdaşır bir yönü olabilir mi?
n Başbakan tarafından ‘...isterse Yaşar Büyükanıt görüşmeyi açıklayabilir...’ denildiğine göre, bu görüşmeyi açıklamamak yönünde Büyükanıt’a tarafınızdan verilen bir söz mü vardır?
n Böylesine pazarlık yapılmasını gerektiren bir hal mi söz konusudur? Böyle bir durum, Başbakan ve Genelkurmay başkanının kişisel ve siyasi çıkarları uğruna görevlerini kötüye kullandıkları ve pazarlık konusu yaptıkları anlamına gelmez mi? ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Kapitalizmin zeytin kurnazlığı

SONRAKİ HABER

Ergenekon’da 100. duruşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...