11 Haziran 2009 00:00

Festivalde ‘sıcak’ açılış

40’ıncı yılını kutlayan Altın Koza Film Festivali’nin 16’ncısının açılış töreni, önceki gece Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı.

Paylaş

40’ıncı yılını kutlayan Altın Koza Film Festivali’nin 16’ncısının açılış töreni, önceki gece Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Festivalin görece zayıf bulunan programı, Adanalıların sıcak ve konuksever yaklaşımıyla hoş görüldü.
Törenin girişindeki kırmızı halı seremonisinde halk, 40 dereceye yaklaşan sıcağa rağmen ünlü oyunculardan ilgisini esirgemedi. Şebnem Dönmez’in sunduğu gece, Kerem Görsev’in piyano çaldığı, Elif Muslu’nun söylediği İngilizce şarkılarla açıldı.
Altın Koza, Adana’da sinema, biraz da Yılmaz Güney demek. Halkın sinemasını yapan ve sinemada bir çığır açan Yılmaz Güney’in perdede her göründüğünde alkış alması, bunun bir göstergesi gibiydi. Altın Koza’nın 40 yılını anlatan videoda sık sık “Çirkin Kral”a yer verilmişti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, açılış konuşmasında bu 40 yıldan anılara yer verdi. Durak, 40 yıl önce başlayan festivalin aralar verilerek neden 16’ncısının bu yıl izleyiciyle buluştuğunu “askeri müdahaleler”le açıkladı.
Vali İlhan Atış da heyecanlı bir açılış konuşması yaptı. Vali, konuklara “Üzüntülü olduğumuz günlerde yaşama sevincimizi artırdınız” dedi.
‘AĞAÇSIZ DAĞ’ AĞLATTI
Açılış gecesinin en önemli konukları ise açılış filmi “Ağaçsız Dağ” filminin yönetmeni So Yong Kim ile küçük oyuncuları Hee Yong Kim ve Song Hee Kim’di. Koreli yönetmen, Türkiye’de bulunmaktan ve çok sevdiği yönetmen Nuri Bilge Ceylan’la tanışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Küçük oyuncular, ellerinde tuttukları plaketler ve şaşkın bakışlarıyla ilgi odağı oldular.
Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan da, Yönetmen So Yong Kim’in duygularını paylaştı. Ceylan, Kore sinemasının son yıllarda her dalda birçok önemli film ürettiğini, başarılı yönetmenler yetiştirdiğini belirtti ve “Bu sinemanın bir temsilcisiyle tanışmaktan ben de mutluluk duyuyorum” dedi.
Törenin ardından, annesiz babasız büyüyen iki kız kardeşin öyküsünü anlatan “Ağaçsız Dağ” filminin gösterimine geçildi. Sade ve duygusal hikayesiyle film, izleyenlere duygusal anlar yaşattı.
Altın Koza Film Festivali, özellikle öğrencileri sinemaya çekmek konusunda önemli adımlar atan bir festival. Festivalin bütçesinin kısıldığı söylentilerine ve programın çok iddialı filmlere yer vermemesine karşın, genç yönetmenleri teşvik eden kısa film yarışmasının ve 100 binin üzerinde çocuğu sinemayla buluşturma programının sürmesi, bunu gösteriyor. Açılış filmi olarak bir çocuk hikayesini anlatan Ağaçsız Dağ’ın seçilmesinin de festivalin çocuklara ve gençlere gösterdiği önemle ilgili olduğu söylendi. “40 Yaşın Olgunluğu, 16 Yaşın Enerjisiyle” sloganıyla yapılan festival, Adana sıcağında böyle açıldı…
(Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Edebiyat çoğullaştırır’

SONRAKİ HABER

DİYARBAKIR’IN KELEPÇELİ ÇOCUKLARI 4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...