12 Haziran 2009 00:00

Tam gün köleliğe karşı

Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Manisa ve Samsun’da yapılan eylemlerde, sağlık alanının tamamen ticarileştirilmek istendiği ve çalışanların kölece çalışmaya zorlandığı belirtildi.

Paylaş

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, birçok kentte yaptıkları eylemlerle tam gün tasarısını protesto etti.
İstanbul’da SES Şişli Şubesi üyeleri, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya geldiler. Eylemde konuşan SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, “sağlıkta dönüşüm” adı altında uygulanan politikaların, sağlık hizmetinin niteliğini düşürdüğünü belirtti. Tuncer’in konuşmasının ardından basın açıklamasını okuyan SES Şişli Şube Sekreteri Akife Aktaş, tam gün çalıştırmanın, birçok piyasacı düzenlemeyi de içerdiğini söyledi.
NASIL HESAP
VERECEKLER?
Bazı sendikaların bu tasarıyı daha önce ‘Müjde! Döner sermayeler artacak’ diye değerlendirmesini eleştiren Aktaş, “Temel ücretin yükseltilmesi yerine, döner sermaye paylarında artış yapılacak kandırmasının avukatlığına soyunanlar, şimdiden batmaya başlayan döner sermayeler tümden batınca, sağlık çalışanlarına nasıl hesap verecektir” diye sordu.
Bu yasayla 25 saat olan mevcut haftalık çalışma saatlerinin 37-38 saate çıkarılmak istendiğine dikkat çeken Aktaş, taşeronlaştırmanın ve özelleştirmenin de artacağı uyarısı yaptı.
Sendika üyeleri açıklama sırasında, ‘Sözleşmeli köle olmayacağız’, ‘Herkese sağlık güvenli gelecek’, ‘Sağlıkta yıkımı durduralım’ sloganlarını attılar. Eyleme, hastalar ve hasta yakınları da alkışlarla destek verdiler.
SAĞLIKTA TİCARET ÖLÜM DEMEKTİR
İstanbul’daki eylemlerin adreslerinden biri de İstanbul Tıp Fakültesi oldu. SES Aksaray Şubesi ve İstanbul Tabip Odası üyeleri, sağlıkta ticaretin ölüm demek olduğunu söyledi. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, AKP hükümetinin tüm tepkilerle rağmen sağlığı hak olmaktan çıkaran uygulamalarına devam ettiğini söyledi. Sağlık emekçilerinin eylemine katılan hasta ve hasta yakınları da reçetelerini döviz gibi taşıdı.
İstanbul’da SES üyeleri, Şişli Etfal ve Taksim İlk Yardım Hastaneleri önünde de eylemler yapıldı.
‘TİCARETHANE DEĞİL HASTANE’
SES üyeleri, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi ve Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptıkları eylemlerle, “Ticari işletmelerde tam gün köleliğe hayır, kamuda tam gün süre ile çalışmaya evet” dediler. SES üyeleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yemekhane önünde buluştular. Tam gün yasasını anlatan bildiriler dağıtan sağlıkçılar, “Kamuda tam gün çalışmaya evet, ticari işletmelerde tam gün köleliğe hayır” yazılı dövizler taşıdılar. Sağlıkçılar, daha sonra yarım saatlik oturma eylemi yaptı. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi önünde de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
PİYASACI
DÜZENLEMELER
SES Mersin Şubesi tarafından yapılan açıklamada konuşan SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, “Hekim emeğini ucuzlatma yasasına ‘tam gün’, kamu hastanelerini parça parça paketleyip satma yasasına ‘hastane birlikleri’ diyebiliyorlar” dedi.
SUÇ ORTAKLIĞINA
ÇAĞIRIYORLAR
Adana Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına konuşan SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen ise, çalışanların “kâr ortaklığına”, “suç ortaklığına” çağrıldığını ifade etti.
SES Samsun Şubesi adına Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan SES Şube Başkanı Süleyman Bal, AKP’nin saldırılarının 7 yıldır hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Bal, SES’in yıllardır tek işyerinde, kadrolu iş güvenceli, sendikalı toplusözleşmeli bir tam gün çalışmayı savunduğunu, ancak tam gün yasasının bunların tam tersini ifade ettiğini anlattı.
Manisa Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan eyleme ise yaklaşık 60 sağlıkçı katıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kürtçe konuşmak yasak değil!

SONRAKİ HABER

Yasalar göstermelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...