12 Haziran 2009 00:00

Akman’a sahip çıktı, eleştirenlere namert dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında, RTÜK Başkanı’na sahip çıktı. DTP’yi de ‘huzursuzluktan nemalanmak’ ve ‘kışkırtıcılıkla’ suçladı.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan katıldığı televizyon programında, RTÜK Başkanı’na sahip çıktı. DTP’yi de ‘huzursuzluktan nemalanmak’ ve ‘kışkırtıcılıkla’ suçladı.
Başbakan dün NTV’de katıldığı programda Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını cevapladı. Son günlerde yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Başbakan’ın hedefinde DTP vardı. Bir süredir eleştirilerin merkezinde olan ve Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak malvarlığına mahkeme tarafından tedbir konulan RTÜK Başkanı Zahid Akman’a sahip çıkmakta bir sakınca görmeyen Erdoğan, üslup tartışmalarına da değindiği programda partisini eleştirenlere “Namert” dedi.
FIRTINA KOPARMAYA DEĞMEZMİŞ!
Başbakan Erdoğan, RTÜK Başkanı Zahid Akman’la ilgili iddiaları değerlendirirken Akman’a sahip çıkan bir üslubu tercih etti. Zahid Akman hakkındaki iddiaların partisiyle ilgisi olmadığını yineleyen Erdoğan, “Zahid Bey üzerinden partimi vurmak çok ciddi bir haksızlıktır, namertliktir” dedi. Erdoğan, Bülent Arınç’ın Akman’a yönelik istifa çağrısını değerlendirirken de, “Bülent Bey böyle bir yaklaşım içinde bulunmuş olabilir, bu onun kişisel kanaatidir. Hükümetin; şahsımın kanaati değildir” sözleriyle Akman’ın arkasında olduğu mesajını verdi. Erdoğan, Akman’ın da görev süresi dolduktan sonra başkanlığa bir daha aday olmayacağını açıkladığını hatırlatarak, “Zaten şurada bir ay gibi bir zaman var. Burada kalkıp da fırtınalar koparmanın anlamı var mı?” şeklinde konuştu.
‘KÜRTLER İÇİN ÇOK ŞEY YAPTIK’
Konuşmasının önemli bir bölümünde Kürt sorununa ilişkin tartışmalara ve DTP’ye değinen Başbakan Erdoğan, yine Türkiyelilik ve alt kimlik vurguları yaptığı konuşmasında DTP’lileri suçlayan ifadeler kullanması dikkat çekti. ‘Kürt kökenli vatandaşların’ meselesinin kendi meselesi olduğunu iddia eden Erdoğan, bu konuya partilerini kurarken, programlarında özel yer verdiklerini söyledi. Erdoğan, 79 yıllık tarihe bakıldığında, bölgede kendilerinin yaptıkları yatırımın, kendilerinden önce dönemle kıyaslanamayacağını da iddia etti.
Konuşmasında bazen isim vererek bazen imalarla DTP’ye yüklenen Erdoğan, “Kendilerinin de bu noktada farklı yerlere kanalize edilen bir psikolojik baskı altında tutulduklarını görüyoruz. Nedir, kimlik siyaseti noktasında, kimlikleri tanınmıyor, bir defa böyle bir şey söz konusu değil” dedi. ‘Alt kimlik olarak Türkiye’yi oluşturan tüm etnik unsurları saygıyla karşıladığını’ söyleyen Erdoğan, “Üst kimlik olarak da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını hep beraber benimseyeceğiz” sözlerini tekrar etti. “En son TRT 6 ile önemli bir adım atıldı. Dillerini öğrenme noktasında önemli adım atıldı, kurslar açıldı” diyen Erdoğan, “Cezaevlerinde kendi ana dillerini konuşamadıklarını söylediler. Bunu da çözmüş bulunuyoruz. Bakanlar Kurulu kararı çıkmış vaziyette” dedi. Kürtler için bir çok şey yaptıklarını iddia eden Başbakan, “Ama şu anda ‘Ben Kürt kökenli vatandaşlarımın temsilcisiyim’ diye ortaya çıkanlar acaba bu uğurda neler yaptılar?” dedi.
DTP’LİLERİ SUÇLADI
“DTP’nin iktidara nasıl yardımcı olurum diye düşünmesi lazım” diyen Erdoğan, “Ama onlar bunu düşünmüyorlar. Onlar günlerini eylemler üzerinden nemalanmak suretiyle geçirmeye çalışıyorlar. Bir huzursuzluk ortamın tahrik etmek suretiyle geçirmeye çalışıyorlar” şeklinde suçlamalarda bulundu. Erdoğan, “Ahmet Türk ile görüşme olasılığınız söz konusuydu. Bu görüşme tamamen gündemden kalktı mı?” sorusuna da “Hayır. Ben gündemimden filan düşürmüş değilim” dedi. Erdoğan DTP ile görüşmesini yine şarta bağlayarak, “Gelin PKK örgütünü, terör örgütü olarak ilan edin” diyen Erdoğan, “İlan ettiğiniz andan itibaren birçok görüşmenin, çok daha farklı bir zemine oturacağını göreceksiniz, bunu bu kadar açık söylüyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, af tartışmalarına ilişkin sorulara karşılık da “Eve Dönüş Yasasının yeterli olduğunu” söyledi.
(HABER MERKEZİ)

‘BENİMLE MEZARA GİDECEK’
CHP’nin Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe’de yaptığı görüşmeye dair verdiği soru önergesine değinen Başbakan, “Soru önergesine yanıt vermeyeceğim. Utanmasalar aile mahremiyetlerini bile TBMM’taşıyıp cevap isteyecekler. Biz Sayın Büyükanıt’la bir araya gelmişiz iki yetkili olarak, mahrem bir görüşme yaptık. Bu benimle mezara kadar gider, hiçbir zaman açıklamam. Sayın Büyükanıt açıklarsa o zaman ben de görüşmenin detaylarını paylaşabilirim” ifadelerini kullandı.

‘ÜSLUBUM SERT OLABİLİR’
Konuşmasında üslup tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Sert sözlerimden pişman olduğum anlar olabilir” dedi. ‘Hedefteki insan’ olduğunu söyleyen Başbakan şunları söyledi: “Tüm siyasi partiler size saldırıyor. Biraz da medya bu işi karıştırıyor. Benim üslubum sert olabilir. Herkesin üslubu yumuşak olacak diye bir şey yok. Ben sert olduğumu kabul etmiyorum.
Arkadaşlarım beni iyi tanırlar. İnsanlar bizi bu halimizle seçti. Muhtevada ülkenin değerleri savunuluyorsa, bunu eleştirmeye kimsenin hakkı yok. Karikatürlerin de insaf çizgisi içinde olmasını isterim. Nükte taşıyanına eyvallah. Değerlere saldırı niteliği taşıyorsa eleştiririm. Diyorlar ki Başbakan sinirli. Dertliyim ben dertli; sinirli değil.”
ÖNCEKİ HABER

EMEP: Toprak köylüye dağıtılsın

SONRAKİ HABER

Köle pazarından ölüm kampına!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa