12 Haziran 2009 00:00

Kulp’ta 105 mezar ortaya çıktı

DİYARBAKIR’ın Kulp ilçesinde kimsesizlere ait 105 mezar ortaya çıktı. Mezarların, çatışmalarda ve faili meçhul cinayetlerde öldürülen ve kimliği belirlenemeyen kişilere ait olduğu belirlendi. Bulunan mezarların, Bolu Dağ Komando Tugayı ve korucular tarafından öldürülen insanlara ait olduğu belirtildi.

Paylaş

DİYARBAKIR’ın Kulp ilçesinde kimsesizlere ait 105 mezar ortaya çıktı. Mezarların, çatışmalarda ve faili meçhul cinayetlerde öldürülen ve kimliği belirlenemeyen kişilere ait olduğu belirlendi. Bulunan mezarların, Bolu Dağ Komando Tugayı ve korucular tarafından öldürülen insanlara ait olduğu belirtildi.
İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Erbey ve İHD Yöneticilerinden Serdar Çelebi, yaptıkları keşif çalışmasında, buldukları mezarların 87’sinin Kulp Merkez Mezarlığı’nda, 2’sinin Bayır (Dinera), 14’ünün İnkaya (Kanika) köylerinde olduklarının tespit edildiğini bildirdi. Erbey, yaptıkları çalışmalarda öldürülen insanların hiçbir dini vecibeleri yerine getirilmeden elbiseleri ile gömüldüklerini belirlediklerini ifade etti. Erbey, bir gün yaptıkları çalışmada altı ayrı yerde mezar tespit ettiklerini ve 105 civarında mezar bulduklarını kaydetti.
Erbey, böyle bir çalışmaya ‘90’lı yıllarda çatışmalarda veya gözaltına alındıktan sonra öldürülen kişilerin ailelerinin kendilerine başvurması ile başladıklarını belirterek, başvurular doğrultusunda Kulp’ta çalışmalarının olduğunu kaydetti. “Kulp Mezarlığı’nda 87 kişiye ait, hem çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’lilere ait hem de korucular tarafından ve Bolu Dağ Komando Tugayı tarafından gözaltına alındıktan sonra öldürülen, infaz edilen ve daha sonrada Kulp’taki kimsesizler mezarlığına gömülen bir mezarlık keşfettik” diyen Erbey, buldukları mezarlarla ilgili resmi bir işlemin yapılmadığını söyledi. Erbey, ciddi anlamda hukuk gaspının yaşandığını belirtti.
SORUMLU BOLU DAĞ KOMANDO TUGAYI
O dönemde yaşananlardan Bolu Dağ Komando Tugayı’nın sorumlu olduğuna dikkat çeken Erbey, ‘90’lı yıllarda söz konusu tugayın bölgede salmış olduğu korku ve dehşetin insanların üzerindeki etkisinin halen devam ettiğini kaydetti. İnsanların o dönemle ilgili belgeleri ve olayları anlatmakta korktuklarını dile getiren Erbey, bölgede yaşananların ortayı çıkmasından devletin birinci dereceden sorumlu olduğuna dikkat çekti. Asker ve korucuların devletin yetkisini kullanarak insanları gözaltına aldıklarını hatırlatan Erbey, korucular ve Bolu Dağ Komando Tugayı’nın, bölgede insanlar üzerinde kurduğu baskı ve şiddetten söz etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt sorununun çözümüne ilişkin “İyi şeyler olacak” sözlerine de değinen Erbey, “Eğer devlet gerçekten de önemli bir sürece girdiğini ifade ediyorsa güzel şeyler olacağını ortaya koyuyorsa bölgede yaşayan insanların 15 yıldır devam eden bu trajedisine bir çözüm bulma konusunda girişimde bulunmalıdır” dedi. Erbey, yakınları Kulp civarında öldürülenlerin DNA testinin yapılması için İHD’ye başvurmalarını istedi.
(DiyarbakırDİHA)



Salih Yeşil
ÖNCEKİ HABER

Baydemir hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Korucu, bir vatandaşı bıçakla yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...