12 Haziran 2009 00:00

Tazminatımız ödensin

Ben dokuz yıl Profilo Telra’da ter dökmüş, gece gündüz çalışmış ve dokuz yılın sonunda da tazminatı ödenmeden sokağa atılmış bir işçiyim. Buradan Sayın Jak Kamhi’ye seslenmek istiyorum:

Paylaş

Ben dokuz yıl Profilo Telra’da ter dökmüş, gece gündüz çalışmış ve dokuz yılın sonunda da tazminatı ödenmeden sokağa atılmış bir işçiyim. Buradan Sayın Jak Kamhi’ye seslenmek istiyorum:
Ben bir TC vatandaşıyım Sayın Kamhi, sen 80 yıldır bu ülkede yaşıyorsun, seni yücelten Türkiye ve Türk milletidir. Sen zengin ve büyük bir insansın, işçinin alın teri üzerine yatmak senin gibi dürüst, bütün dünyada söz sahibi, şahsiyetli bir kişiye yakışır mı? Sen ki TC devletinden üstün hizmet madalyası almış bir insansın. Sayın Kamhi sen yoksulluk, yokluk nedir bilir misin, çocuğunun eline harçlık verememek nedir bilir misin, akşam eve giderken bir ekmek alamamak nedir bilir misin, borçlarını ödeyemediğinde her şeyini kaybetmenin ne demek olduğunu bilir misin? Ben bunların hepsini yaşıyorum. Daha fazlası da var, ruh sağlığımı kaybettim ve ailem dağılmak üzere. Sayın Kamhi ve Profilo Holding yöneticileri size sesleniyorum. Sizin de evlatlarınız var siz de insan sahibi insanlarsınız… İçinizde birazcık Allah korkusu varsa sesime kulak verin lütfen. Ben sadaka değil alın terimi istiyorum.
Mustafa Dürü

Devlet üstün hizmet madalyasına layık görülen ve bu madalyayı alan Sayın Kamhi! 9 yıl 7 ay hizmetimin sonucunda ben de, arkadaşlar gibi hakkım olan tazminatımı alamadım. Kamhi “Ceketimi satarım yine de sizin tazminatınızı öderim” dedi. Duygusal olan biz Türk insanını bu sözler ve vaatler ile uyuttu. Sürekli duyduğumuz, sürekli söylenilen “Kamhi işçinin hakkını mutlaka öder” sözleri herhalde bu son vurguna zemin hazırlamak içindi. İşçinin alın terinin, hakkının üzerine bina edilen bir Profilo Holding ve Kamhi imparatorluğu... Kamhi ev kirasını, elektrik, telefon faturalarını ödeyemez durumda mısınız? Mutfağınıza yiyecek alamaz durumda mısınız? Çocuklarınızın cebine harçlık koyamaz, onların gözüne bakarak yok demek durumunda mısınız? Kamhi siz ne durumdasınız? Kamhi ailesinin gücü öyle fazla ki, medyada olumsuz bir habere rastlanmıyor. Kamhi bu serveti, bu gücü elde ederken biz işçilerin alın terini kullanmadı mı? Bizleri en çok üzen de destek görmemek, hani araştırmacı yayıncılar, hani hükümet yanlısı medya, hani tarafsızlık söylemi yapan medya, hani işçi hakkını savunanlar, hani çalışma bakanlığı, daha önemlisi 80 yaşını aşmış bir insanın verdiği sözlerin ağırlığı nerede? Ödeyeceğim vaatleri sadece 80 yaşın üzerinde bir insandan çıkan ses teli titreşimi mi? Bu sözlerin bir ağırlığı yok mu? 80 yıl sadece para için, servet için yaşayan bir insan mı? Hak gerçektir. 80 yıllık bir ömürden daha eski bir gerçek.
Şahin Alkan

Ne yazık ki bende diğer arkadaşlar gibi yıllarca Profilo Telra-Çerkezköy fabrikasında çalışıp da emeğinin karşılığını alamamış bir işçiyim. Yaklaşık 11 yıl gece gündüz, bayram tatil demeden çalıştığım Telra’nın bana karşılığı, 25 bin liralık tazminatımı ödememek oldu. Yaklaşık 6 ay önce işten çıkarıldım ve kimse tazminat konusunda arayıp sormadı, bilgi vermek zahmetinde bile bulunmadı. Şimdi ise aynı şekilde ben de mahkeme kapılarında sürünür oldum. Derdim para dilenmek değil, hakkım olanı almak. Sayın Jak Kamhi bu parayı ödeyemeyecek durumda mı ki bizleri bu durumlara düşürdü. Geçen bir dergide çıkan yazıya göre Türkiye’nin en zengin 45. ailesi olarak gösteriliyor. Bu mudur zenginlik ki bizim tazminatımıza tenezzül ediliyor, yoksa Kamhi Ailesi bu kadar mı düştü?
Ve anlamadığım koskoca Profilo Alışveriş Merkezi (tahmini değeri 300 milyon dolar), ayrıca yeni alınanla beraber 2 marina ve Bodrum’da başlanan tatil köyleri buradan kazanılan paralarla yapılmışken, Kamhi bu sektörden çekilmek için türlü oyunlara başvurdu, göz göre göre şirket batırıldı. Özellikle dışarıdan gelen malzeme ve yan sanayiler üzerinde türlü zararlar gösterilerek işçi ve sendika sindirile sindirile sektörden çekilme yoluna gidildi ama ne yazık ki olan yine işçiye oldu. Benim alacağım tazminat miktarı emininki Jak’ın kızının günlük masrafını karşılamayacaktır. Onlar gece kulüplerinde, barlarda yaşarken bizler günümüzü kurtarmak için çalışacağız ve daha önce çıkıp da tazminatını 1.5 yıldır parça parça olarak ancak yüzde 60’ını alan arkadaşlarımız gibi bizlerde hakkımızı helal etmeyeceğiz. Koskoca Kamhi Ailesi’nin bizleri düşürdüğü durumdan utanıp üzülüyor ve bilgilerinize sunuyorum...
Güray Acar
ÖNCEKİ HABER

Oğlum mahkemeye çıkartılmadı

SONRAKİ HABER

ÇED bilgilendirme toplantısının ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...