13 Haziran 2009 00:00

KARNE KIRIK!

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ EŞİTSİZ KOŞULLARDA EĞİTİM ALMAYI SÜRDÜRDÜ. KARNEDEKİ KIRIKLARIN HÜKÜMETE YAZILACAĞI BİR DÖNEM GEÇTİ

Paylaş

İlköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci 2008-2009 eğitim ve öğretim yılının tamamlanması sebebiyle karnelerini alıp yaz tatiline çıktı. Öğrencilerden kimisi karnesini okulda, bazıları ise evlerine ve tarlalarına kadar gelen öğretmenlerinin elinden aldı.
Şanlıurfa’da eğitim-öğretim döneminin son gününde öğrencilerin büyük bölümü karne heyecanını yaşayamadı. Aileleriyle birlikte tarlalarda çalıştığı gerekçesiyle öğrencilerin çoğu karnelerini almaya gelemedi. Birçok öğrenciye karnesi okul yerine aileleriyle birlikte çalıştıkları tarlada verildi. Okula gelen birçok öğrenci ise karnelerini aldıktan sonra ailelerinin bulunduğu tarlalara koştu.
Gözeler Köyü İlköğretim Okulu Öğretmeni Mustafa Çolak, aileleriyle birlikte tarlada çalışan öğrencilerinin yanına giderek karneleri dağıttı. Tarlada çalışan öğrencilerden 3. sınıf öğrencisi Saliha Kaya’nın okul birincisi olduğu belirtildi.
Tarlasını karnede alan ve okulun birincisi olduğunu öğretmeninden öğrenen Saliha Kaya, hem çalışıp ailesine yardım etmek ve hem de okumak zorunda olduğunu söyledi. Saliha Kaya, büyüyünce öğretmen olmak istediğini vurgulayarak, “Ben de köylerde öğretmenlik yapıp okumak isteyen kız çocuklarının okula gönderilmesi için elimden geleni yapacağım.” dedi.
Bu arada karnesini birincilikle alan Saliha Kaya bu sevincini tarlada çalışan dedesi Mustafa Birgül ile yaşadı. Birgül, torununu tebrik edip öptükten sonra harçlık verdi. (ŞANLIURFA)

TAKDİR BELGESİNİ GÖSTERECEĞİ KİMSE YOK
44 kişinin hayatını kaybettiği Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki çocuklar, karnelerini sade bir törenle aldı.
Annesini, babasını, kız kardeşini ve ağabeyini kaybeden 12 yaşındaki Mehmet Selim Çelebi, karne sevinci yaşayamadığını belirterek tatilini kitap okuyarak geçireceğini söyledi.
Aldığı takdir belgesini ve karnesini eve gittiğinde gösterecek kimsesi olmadığını söyleyen 5.sınıf öğrencisi Çelebi, basının kendilerini rahat bırakmalarını istedi. (MARDİN)

Hiçbir şey yolunda değil
Ali Kavak-Erdal Eren Taman

BU yıl 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü aynı zamanda ilköğretim ve lise öğrencilerinin karne alma gününe denk geldi.
Dün bir tarafta karnelerini alan öğrenciler diğer tarafta ise maddi olanaksızlıklar yüzünden okulunu yarıda bırakıp çalışmak zorunda bırakılan çocuk işçiler vardı.
Türkiye’de toplam 16 milyon çocuktan, 1 milyon 630 bini çalışırken, bu çocuklardan yüzde 61.8’ini erkekler, yüzde 38.2’sini kızlar oluşturuyor. Çalışan çocukların büyük kısmı okulu yarıda bırakıyor. Üstelik çocuk işçilerin yüzde 60’ı ücretsiz çalışıyor.
Yapılan araştırmalara göre çocuk işçilerin çalışma sebepleri arasında, yüzde 38.4’ü aile gelirine katkıda bulunmak, yüzde 19.8’i ailenin ekonomik faaliyetlerine yardımcı olmak ve yüzde 15.9’u da ailenin isteği bulunuyor.
Çocuk işçilerin, durumunu bir de kendilerine sorduk. Cem Batur, ilköğretim 7. sınıfta iken okulu bırakmış ve araba tamirhanesinde çalışıyor. “Mecbur çalışmak zorundayız, okuyamadık bari meslek sahibi olalım. Sabah 8’de açıyoruz dükkanı, gece kaldığımız da oluyor bazen, ustaya bağlı bir şey” diyor Batur.
Tekin Güler ise kaportacı. Gelecekte kendisine bir dükkan açmanın hayalini kuruyor. “Ailemin geçimini sağlamak için para kazanmak istiyorum. Eğitimimi, mesleğimi öğrendikten sonra tamamlamayı düşünüyorum ama gelecekle ilgili kaygılarım çok, hiç bir şey yolunda değil” diyor.
Hidayet Bulut da ailesine katkı sağlamak için çalıştığını söyleyerek, “Şu an ekonomik kriz olduğundan işler az ama çalışma saatleri çok uzun; fabrika gibi değil yani. Parası da az ama mesleği öğrenebilmek için mecburen ucuza çalışıyoruz. Şimdilik para alamıyoruz sigortamız da yok eve fazla katkıda da bulunamıyoruz. Şu an sadece mesleği öğrenebiliyoruz.” diyor. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TSK’dan psikolojik harp planı

SONRAKİ HABER

Oğlum mahkemeye çıkartılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...