13 Haziran 2009 00:00

Malatya’da bir yalanın öyküsü!

Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası’nı 2004 yılında değerinin çok altında bir fiyata satın aldıktan sonra sahte vaatlerle yıllardır halkı oyalayan Malatya Girişim Grubu (MGG), Eylül 2009’da imparatorluğunun açılışını yapacak.

Paylaş

Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası’nı 2004 yılında değerinin çok altında bir fiyata satın aldıktan sonra sahte vaatlerle yıllardır halkı oyalayan Malatya Girişim Grubu (MGG), Eylül 2009’da imparatorluğunun açılışını yapacak.
Temeli 1936 yılında atılan Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayii Müessesesi, 14 Aralık 1939 tarihinde işletmeye açıldı. 1 Haziran 1946 tarihinde Sümerbank’ın devraldığı fabrikada, 1985 yılında 2 bin 222 işçi ve 106 memur çalışıyordu.
Fabrika ile ilgili ilk özelleştirme girişimi 1998 yılında oldu. 11 milyon doları az bulduğu için Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) satıştan vazgeçti, ancak 27 Şubat 2004 tarihinde, 6.4 milyon dolara MGG’ye yapılan satışı onayladı.
UFUK AÇTILAR!
AKP Hükümeti döneminde milletvekilleri tarafından da “kapanmayacak çalıştırılacak” denilen fabrika, yok pahasına satıldı. Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın gayrimenkul uzmanları tarafından değeri 100 milyon dolar civarında tahmin ediliyordu. Fabrikayı aldıktan sonra ilk olarak “fabrika” olarak çalıştırma sözü veren ve “Malatya’nın Ufkunu Açıyoruz” başlıklı tam sayfa gazete ilanlarıyla kamuoyunun karşısına çıkan MGG, kısa bir süre sonra da “İşçi alacağız” vaadiyle işsizlere bin tane iş başvuru formu doldurttu. Umutla iş bekleyen hiç kimse işe çağrılmadı, tam tersine; fabrikadaki sökülen makinelerin satışından elde edilen gelirin 6.4 milyon dolara yakın olduğu iddia edildi. Şehrin en gözde ve çok büyük bir arsası böylece bedavaya getirilmiş oldu.
‘MALATYA
YAŞAM MERKEZİ’
Sonrasında ise “Malatya Yaşam Merkezi” adını verdikleri, içinde rezidans, 5 yıldızlı otel ve alışveriş merkezleri olan bir site kuracaklarını açıklamalarıyla, MGG’nin gerçek niyeti ortaya çıkmış oldu. 5 yıldır halkı sahte vaatlerle oyalayan MGG, Eylül 2009’da açılış yapacağını duyurdu. 32 iş adamının bir araya gelerek kurduğu Malatya Girişim Grubu, projenin 200 milyon dolara mal olacağını açıkladı. Brüt 113 bin 442 metrekarelik inşaat alanında yükselen binayla ilgili açıklamalar yapan MGG Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, alışveriş merkezine Türkiye’nin bilinen büyük markalarının geleceğini söyledi. Bu da yetmezmiş gibi Ilıcak, sahte vaatler üzerine kurulu olan projelerine halktan destek istedi.
Çocuklarının bisikletlerini ipotek ettirerek başlattıkları projenin büyüklüğünü ise şöyle anlattı, Ilıcak: “Beş katlı inşa edilen merkez; kadın, erkek, hazır giyim, elektronik, kişisel bakım, ev tekstili, aksesuar ve hediyelik eşya mağazalarıyla, sadece alışveriş değil sinema salonu, eğlence merkezi, spor merkezi, yapı marketi ve fast food katıyla, Malatya’da eğlencenin ve sosyal hayatın da aranan adresi olacak.” (Malatya/EVRENSEL)

İLANLA DUYURULAN SAHTE VAATLER!
MGG’nin Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikası’nı aldıktan kısa bir süre sonra yerel gazetelere verdiği, vaatlerini sıraladığı ama hiçbirini yapmadığı tam sayfa ilanın metni şöyle:

MALATYA’NIN
UFKUNU AÇIYORUZ
• Fabrika en kısa zamanda çalıştırılacak olup, Malatya’ya yeniden üretim ve istihdam alanı olarak kazandırılacaktır.
• İç ve dış finansman kaynakları sağlanarak en son teknolojik yatırımların yapılması sağlanacak, dolayısıyla ürünlerimizi dünya liginde 1. sıraya çıkarmak hedefimiz olacaktır.
• Mevcut arazinin dokusu bozulmayacak, yeşil alanlar korunacak, eski binalara gerekli restorasyon yapılacak, ilimize yakışır hale getirilecektir.
• Fabrikanın revizyon çalışmalarını en kısa zamanda tamamladıktan sonra mevcut işçi ve personel öncelikli olmak üzere işçi alımına başlanacaktır.
• Bir TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ kurulmasını sağlayacağız.
• Grubumuz burayı fabrika olarak almıştır, fabrika olarak çalıştıracaktır.
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa