13 Haziran 2009 00:00

‘Çaya sahip çıkalım’ kampanyası başladı

ÇAYA ve ÇAYKUR’a Sahip Çıkalım Platformu, Rize’nin Fındıklı ve Ardeşen ilçesinde imza kampanyası başlattı. Bugün tamamlanacak olan imza kampanyası sonunda platform üyeleri...

Paylaş

ÇAYA ve ÇAYKUR’a Sahip Çıkalım Platformu, Rize’nin Fındıklı ve Ardeşen ilçesinde imza kampanyası başlattı. Bugün tamamlanacak olan imza kampanyası sonunda platform üyeleri, üreticilerle birlikte Fındıklı ilçesinden Rize merkeze çaya sahip çıkmak için yürüyüş düzenleyecek.
‘Çaya ve ÇAYKUR’a sahip çık’ imza kampanyasında yaklaşık 10 bin imza toplayan platformun sözcüsü Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada, “2009 yılı için açıklanan yaş çay taban fiyatı, çay üreticisi olarak bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi.
KESİLEN PARALARIN HESABI VERİLMELİ
Çayı kurtaracak diye kurulan Ulusal Çay Konseyi’nin ülke çayı için en büyük tehlike olduğunu belirten Deniz, şunları söylüyor: “Hayali çay kaçakçılığından yargılanan birisinin, henüz aklanmadan Ulusal Çay Konseyi’nin başına seçilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle Ulusal Çay Konseyi yeniden yapılandırılmalı; çay üreticilerine, sendikalara, sivil toplum örgütlerinin söz söylemesine ve oy kullanmasına Ulusal Çay Konseyi açık hale gelmelidir. Yıllarca çay üreticisinden çay borsası için kesilen trilyonların hesabı üreticiye verilmelidir. ÇAYKUR özelleştirme kapsamından çıkartılmalı ve yeni yatırımlar getirilmesi için teşvik edilmelidir. Bunun için ÇAYKUR’a sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.
ACİL TALEPLER
Açıklanan yaş çay taban fiyatını kabul etmediklerini belirten Deniz, “Hükümet çay fiyatını yeniden düzenlemeli ve açıklanacak fiyat en az 1.36 kuruş olmalıdır. Ulusal Çay Konseyi başkanı derhal istifa etmeli ve konsey üreticiye, sendikalara ve sivil toplum örgütlerine açılmalıdır.
ÇAYKUR’un özelleştirilmesi çalışmaları ortadan kaldırılmalıdır. Dekar başına düşürülen kota eski seviyesine çekilmeli ve kontenjan uygulamasına son verilmelidir. Çay üreticilerine sendika kurma ve örgütlenme hakları verilmeli, bu konuda yasal engeller ortadan kaldırılmalıdır” dedi. (RİZE)
Gençağa Karafazlı
ÖNCEKİ HABER

Krize Ruhsal Destek Projesi başladı

SONRAKİ HABER

Kredi kartı faiz oranı düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...