13 Haziran 2009 00:00

Krize Ruhsal Destek Projesi başladı

NİLÜFER Belediyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından Uludağ Üniversitesi ve Bursa Tabip Odası iş birliği ile gerçekleştirilen “Krize Ruhsal Destek Projesi”, Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen oturumla başladı.

Paylaş

NİLÜFER Belediyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından Uludağ Üniversitesi ve Bursa Tabip Odası iş birliği ile gerçekleştirilen “Krize Ruhsal Destek Projesi”, Uğur Mumcu Sahnesi’nde düzenlenen oturumla başladı.
Oturumun açılışında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, krizden en çok etkilenen kentin Bursa olduğunu belirtirken, “Küresel krizde mavi yakalıların yanında beyaz yakalılar da işsiz kalıyor. Büyüyen Nilüfer’de yedi tane sanayi bölgesi var. Nilüfer’de üretimin yaklaşık olarak yüzde 40 azaldığını biliyoruz. Bu da elbette ki işsizliği artıyor. Bu ortamda yürütülen bu proje çok önemli ve de anlamlı” dedi.
Başkan Bozbey, Türkiye’nin tarihinde pek çok kriz geçirdiğini belirterek, “Dilerim yarınlarımızda bu olmaz, ama gerçekçi olmak gerekirse krizler kaçınılmaz ve biz ne kadar çabuk önlem alırsak bu programlar o kadar başarılı olur. Herkesin ruhsal sağlığa ihtiyacı var ve Bursa’da başlattığımız bu proje, inanıyorum ki Türkiye’nin büyükşehirlerinde Türkiye Psikiyatri Derneği aracılığı ile devam edecektir” dedi.
KRİZLER AFET GİBİ
Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Aytekin, krizin hafif belirtileri ortaya çıkmışken müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, “Bizler daha önce davranarak insanların ruh sağlığını korumalıydık. Yapılan hatalardan biri, kriz hafife alındı ve insanlar krizin faturasını ödemeye başladı” dedi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer de işini kaybeden insanın yaşadığı sıkıntıları anlatarak, “Günlük yaşantısı bozulan ve beklentileri karşılayamayan işsiz depresyona giriyor. Ülkemiz ‘80’li yıllardan itibaren çok ciddi krizler geçirdi. Ve bu krizler sebebiyle ülkemiz insanları ciddi sağlık sorunları yaşadı. Depresyon, anksiyete ve şiddet bu dönemlerde artıyor” dedi. Özer, “Krizler afet gibidir. Afetlerde yaratılan yardım gibi, krizlerde de ücretsiz psikolojik danışma merkezleri oluşturulmalı” dedi.
BURSA’DA 200 BİN İŞSİZ
Türk-İş Bölge Temsilcisi Yardımcısı Sabri Özdemir ise kriz mağdurlarının kendilerini içe kapattığını ve bunun aşılması için yapılan bu çalışmaların önemli olduğunu söyledi. Özdemir, “5 yılda bir alın yazımız gibi krizler bize dayatılıyor. Bursa’mızda kayıt dışı çalışanlar ile birlikte 200 binin üzerinde işsiz olduğu tahmin edilmekte” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen oturumda ilk olarak söz alan Doç. Dr. Kayıhan Pala, “Ekonomik Krizin Halk Sağlığı Üzerinde Etkileri” başlığıyla bir sunum yaptı. Pala, dünyadan çeşitli örneklerle ekonomik krizlerde insanların sağlık harcamalarını düşürdüğünü ve daha az tedaviye gittiklerini, buna rağmen hastalıkların arttığını belirtti ve “Sağlık sisteminin özelleştirmeye olan eğilimi sebebiyle insanların sağlık için harcadığı para artacak. Kriz sebebiyle de insanların sağlık hizmetlerine erişimi önemli bir sorun” dedi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Bursa Şube Başkanı İbrahim Karakılıç konuşmasında, kriz esnasında ortaya çıkan ruhsal sorunları anlattı.
Karakılıç, “Ekonomik krizlerde karşılaşılan ruhsal hastalıklar ikiye, hatta kimi zaman dörde çıkıyor. Depresyonun arttığı gözlenen bu dönemlerde intiharların da parelel bir şekilde arttığı belirlenmiştir” dedi. (BURSA)

İŞİ OLAN DA RİSK ALTINDA
Türkiye Psikiyatri Derneği MYK Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya da “Krizin Sonuçlarıyla Bireysel ve Kurumsal Olarak Başa Çıkma” başlıklı konuşmasıyla, özellikle kriz esnasında eşit bir sağlık anlayışı izlenmesi gerektiğini belirtti.
Burhanettin Kaya, “Çalışan kesimler de bu ruhsal sorunlarla karşılaşabilir. İşini kaybetme kaygısı ile çalışan işçilerde artan depresyon psikosomatik denilen hastalıklarla fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilir. Ayrıca işçi çıkarması sebebiyle aşırı çalışmaya maruz kalan işçilerde de sorunlar ortaya çıkmaktadır” dedi.
Açılış oturumunun ardından, Krize Ruhsal Destek Projesi kapsamında Nilüfer Belediyesi İhsaniye Sağlık İşleri Müdürlüğü binasında, kriz mağdurlarına, uzmanlar tarafından ücretsiz psikolojik destek hizmeti verilirken, Fethiye Halk Sağlığı Merkezi’nde de sağlık çalışanlarına yönelik olarak krize bağlı ruhsal sorunlar ve kriz mağdurlarına yaklaşım konularında eğitimler verildi.
ÖNCEKİ HABER

HAYAT SINAVDAN İBARET DEĞİL -2-

SONRAKİ HABER

‘Çaya sahip çıkalım’ kampanyası başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...