13 Haziran 2009 00:00

‘Bu gece havaya gireceğim’

Altın Koza Film Festivali’nin önceki günkü programında, sinemanın ustalarına saygı duruşu vardı. 93 yaşındaki Ömer Lütfi Akad’ın görüntülü mesajı, Cahit Berkay’ın sesi titreyerek yaptığı konuşma...

Paylaş

Altın Koza Film Festivali’nin önceki günkü programında, sinemanın ustalarına saygı duruşu vardı. 93 yaşındaki Ömer Lütfi Akad’ın görüntülü mesajı, Cahit Berkay’ın sesi titreyerek yaptığı konuşma; Filiz Akın, Yusuf Sezgin ve diğer ustalar, Koza’nın belki de en duygusal etkinliğinin satırbaşları oldu.
Adana’da düzenlenen 16. Altın Koza Film Festivali’nde onur ödülleri, önceki gece düzenlenen törende verildi. 40’ıncı yılını kutlayan festivalin bu gecesine, başından itibaren duygusal bir hava hakimdi. Önce, törenlerin geleneksel sunucusu Halit Kıvanç’ın rahatsızlığı nedeniyle bu yıl gelemediği duyuruldu. Geceyi Ayşenur Yazıcı sundu. İlk ödülün verileceği Ömer Lütfi Akad da, yine yaşlılığı ve rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamamıştı. 1916 doğumlu, ilk filmini 60 yıl önce çeken usta, törene bir görüntülü mesaj göndermişti. Karşılığında, sinemamızda yönetmenler döneminin bu en önemli ismine, sinemaya göç başta olmak üzere birçok toplumsal sorunu ustalıkla taşıyan büyük insana, katılımcılar da dakikalarca süren bir alkış gönderdi.
Müziğiyle filmlere hayat veren Cahit Berkay, ödülünü Selda Alkor’un elinden aldı. Selvi Boylum Al Yazmalım, Kırık Bir Aşk Hikayesi gibi filmlerin müzikleriyle belki de film müziği denince akla ilk gelen isim olan Berkay, ödülünü alırken epey duygulandı. Kırık Bir Aşk Hikayesi filmi için ödül almasının ardından yaşadığı bir anısını aktarırken gözleri doldu, sesi titredi.
Oyuncu Orhan Çağman’la birlikte uçakla dönerken Çağman’ın Berkay’a söylediği sözler şunlar olmuş: “Cahit, havaya girip zam yapma. Aç kalırsın.” Cahit Berkay, ödülünü alırken hissettiği duyguları şu sözlere döktü: “Ama bu gece izninizle havaya gireceğim.”
Gecenin diğer ödüllerini Filiz Akın ve Yusuf Sezgin aldılar. Filiz Akın’a ödülünü veren Vali İlhan Atış, onu örnek bir kadın olarak niteledi ve kansere karşı kazandığı mücadeleyi hatırlattı. Akın ise “Her zaman yanımda olduğunuz için teşekkür ederim” dedi. Onur ödüllerinin ardından, törenin müzikli kısmına gelindi. Adana’ya tepeden bakan Park Zirve’de notaları uçuşan grup, 30’uncu yılını kutlayan Yeni Türkü’ydü.
Derya Köroğlu, hep bir ağızdan söylenen Yeni Türkü şarkılarının arasında, Cahit Berkay’ı da sahneye davet etti. Eski dostlar, birlikte etkileyici bir konsere imza attılar.
Adanalı sinemaseverlerin yanı sıra öğrencilerin, cezaevindeki tutukluların ve engellilerin de sinemayla buluşması için elinden geleni yapan Altın Koza Festivali’nin bu yılın filmlerine vereceği ulusal yarışma ödülleri ise bu akşam sahiplerini bulacak. Festival, pazar günü sona eriyor.
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Çeştepe Belediyesi’nden kitap yardımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...