14 Haziran 2009 00:00

İki eylem tek hedef

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde AKP Hükümeti’nin yüzde 3’lük teklifini ve Türk-İş’in sessizliğini protesto eden işçiler İstanbul ve Ankara’da sokaklara çıktılar

Paylaş

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde AKP Hükümeti’nin yüzde 3’lük teklifini ve Türk-İş’in sessizliğini protesto eden işçiler İstanbul ve Ankara’da sokaklara çıktılar. Ankara Şubeler Platformu ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu üyelerinin yaptıkları eylemlere binlerce işçi katıldı.
Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun çağrısı ile Taksim’de AKM önünde toplanan işçiler, “Hükümet zammını al başına çal”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla AKP Hükümeti’ni protesto ederken, “Türk-İş uyuma işçiye sahip çık”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz” sloganlarıyla da toplusözleşme sürecinde sessiz kalan konfederasyonlarına tepki gösterdiler.
TÜRK-İŞ BÖLGE’YE YÜRÜYÜŞ
Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önüne yürüyüş yapan yaklaşık 3 bin işçiye KESK İstanbul Şubeler Platformu’na bağlı bazı sendika şube yöneticileri de destek verdi. Kortejin en önünde grevdeki Sabah-atv ve E-Kart işçileri yürüdüler.
Türk-İş Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, krizden en çok etkilenen işçilerin, emekçilerin ve yoksulların sorunlarını çözmek yerine patronların sorunlarını çözmek için Meclis’ten paket üstüne paket çıktığını kaydetti.
“‘Kriz varsa çare de var’ diyen patronlar çare olarak işçilere mezarda emeklilik, zamlar, yoksulluk, işten çıkartma, sendikasızlaştırma ve toplusözleşmelerde sıfır zam öneriyor. Konfederasyonlarımız da işçilerin haklarını savunup mücadeleyi örgütlemek yerine bu kampanyalarda boy gösteriyor” diyen Över, bu kampanyayı talihsizlik olarak değerlendirdiklerini ve şiddetle eleştirdiklerini söyledi.
Hükümetin yüzde 3’lük teklifini kabul etmelerinin mümkün olmayacağını belirten Över, “AKP Hükümeti’ni uyarıyoruz. Taleplerimizde ısrarcıyız. Konfederasyon yöneticilerini ve genel merkez yöneticilerini işçilerin haklarını korumak ve krizin faturasını ödememek için tüm işçileri birleştirecek aktif bir mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.
İŞÇİLER MECLİS ÖNÜNDE
Ankara’da Türk-İş üyesi işçiler, hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerinde sefalet zammı dayatmasını Meclis önünde protesto ettiler. Türk-İş yönetiminin sessiz tutumuna da tepki gösteren işçiler, “Genel grev” çağrısı yaptılar.
Yol-İş 3 No’lu Şube, Harb-İş, Petrol-İş, TGS, Tez Koop-İş ve TÜMTİS Ankara Şubelerine üye işçiler, önceki akşam “Sefalet zammına, kıdem tazminatı gaspına, işten atılmalara karşı, pazara değil, sokağa çıkıyoruz” yazılı pankartla Meclis Dikmen Kapısı’na geldiler.
Meclis’i göstererek, “İşte burası, işçi düşmanı” sloganı atan işçilere, Yol-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahri Yıldırım, KESK Şubeler Platformu, BES Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da destek verdiler.
Hazırladıkları dövizlerle kıdem tazminatına dokunulmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan işçiler, attıkları sloganlarla hükümete ve Türk-İş yönetimine tepki gösterdiler.
Sık sık “Genel grev” çağrısının yapıldığı eylemde konuşan Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, “Hükümete zammını geri vermeye geldik” dedi. Birinci yıl için yüzde 3 artı 3, ikinci yıl için yüzde 2.5 artı 2.5’lık teklife atıfta bulunarak, hükümetin “İşçilerle alay etmek” anlamına gelen bu teklifi sunma cüretini, işveren temsilcileriyle “Pazara çık” kampanyasına katılan konfederasyon yöneticilerinden aldığını belirten Özgen, aynı saatlerde İstanbul’da Türk-İş üyesi işçilerin konfederasyon temsilciliği önünde yaptıkları eylemi de selamladı. Özgen, “İşçilerin İstanbul ve Ankara’da başlattıkları eylem ateşi gelecek günlerde tüm Anadolu’yu saracak, tabanda işçiler yeniden ‘89 Bahar Eylemlerinde olduğu gibi top- yekun bir mücadeleyi örgütleyeceklerdir” dedi.
BU EYLEM PROVA
Türk-İş yönetiminin hükümetin zam önerisini görüştüğü toplantının ardından mücadele kararları beklerken, toplantıdan Başbakan’la görüşme kararı çıktığını hatırlatan Özgen, konfederasyon yönetimine “Hâlâ suskunluğa devam edecekseniz, biz üyelerimizle eyleme başlıyoruz, haberiniz olsun. ‘Evde oturma pazara çık’ diyenleri sokağa, eyleme, genel greve çağırıyoruz” diye seslendi.
Hükümetin teşvik paketinin yine sermayedarların çıkarına olduğunu belirten Özgen, patronlara kriz gerekçesiyle sunulan tüm kaynakların emekçilerin eğitim, sağlık haklarından çalındığını söyledi. Kıdem tazminatına dokunulmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Özgen, “Kıdem tazminatına el uzatanın, bu işçi elini kırar” dedi.
Bu eylemin bir prova olduğunu belirten Özgen, hükümet tutumunda ısrar ederse, tüm üyeleri ve aileleriyle Meclis önüne geleceklerini söyledi. Özgen Türk-İş’e de “Yeter artık sessiz kaldığın” diye seslendi.
(ANKARA/ İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

İşçide olacak ki bu çark dönecek!

SONRAKİ HABER

KÜLT-ABLASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...