14 Haziran 2009 00:00

İşçide olacak ki bu çark dönecek!

BAŞBAKAN Erdoğan her fırsatta topu işçi ve emekçilere atarken, açlıkla mücadele eden halka patronlar, işçi konfederasyonları ve odaları ‘pazara çık’ derken, Bayrampaşa Altıntepsi esnafı krizin yükü altında eziliyor

Paylaş

BAŞBAKAN Erdoğan her fırsatta topu işçi ve emekçilere atarken, açlıkla mücadele eden halka patronlar, işçi konfederasyonları ve odaları ‘pazara çık’ derken, Bayrampaşa Altıntepsi esnafı krizin yükü altında eziliyor. Bu darboğazdan nasıl çıkılacağını sorduğumuz esnaf, bir noktada birleşiyor: “Hayat pahalılığı artarken, işçilerin maaşları sabit kalıyor. İşçilerin maaşına zam yapılacak ki çarklar dönecek.”
BORCU İÇİN ANNESİNİN İNEĞİNİ SATTI
13 yıldır Altıntepsi Mahallesi’nde market işleten Orhan Sarıkart, Altıntepsi’de oturan işçilerin uzun süredir maaş alamadıkları için veresiye yazdıranların da ödeyemediğini anlatıyor. Veresiye defterini gösteren Sarıkart, borcu olanların ancak bir kısmını ödeyebildiklerini belirtiyor. Marketin mallarını kredi kartıyla alabilen Sarıkart, geçtiğimiz ay ki borcunu, köydeki annesinin iki ineğinden birini satarak ödemiş. “Elektriğe, suya, doğal gaza zam yapılırken, işçilerin maaşlarına zam yapılmadı” diyen Sarıkart, iki dönem AKP’ye oy verdikten sonra ancak son seçimlerde oy vermemesinin nedenini şöyle anlatıyor: “Kendi yandaşlarına yediriyorlar. Kriz onları teğet geçmiştir. Allah’tan teğet geçti, ya ortadan geçseydi?”
BU BİR ZİNCİR
Kırtasiye işleten İbrahim Dağtaş, dükkanını kapatma noktasına geldiğini anlatıyor. “Bugün 5 liralık satış yapmadım” diyen Dağtaş, insanların alım gücünün kalmadığını belirtiyor. Dükkana gelenlerin, aldıkları kalem ve silginin parasını bile ödeyemez hale geldiğine dikkat çeken Dağtaş, “İşçide para olacak ki esnafa versin. İşçilerin parası eridi. Bu bir zincir” diyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren Dağtaş, işçilerin maaşlarının arttırılmasını istiyor ve “İnsanlar 500 lirayla nasıl geçinsin?” diye soruyor.
Bir yıldır telefonculuk yapan Seyit Aslan, son 7-8 aydır işlerinin çok kötü olduğunu belirtiyor. “Başbakan ‘krizin dibi göründü’ diyor, ama biz bir şey göremedik” diyen Aslan, kirasını bile ödeyemediğini dile getiriyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şener Doğan
ÖNCEKİ HABER

İstanbul ve Ankara’daki eylemler bir kıvılcımdı

SONRAKİ HABER

İki eylem tek hedef

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa