14 Haziran 2009 00:00

İran yeniden Ahmedinecad dedi

İran’da cuma günü yapılan cumhurbaşkanı seçiminin gayrı resmi sonuçlarına göre Mahmud Ahmedinecad, seçimlerin galibi oldu. Oyların yaklaşık yüzde 63’ünü alan mevcut Cumhurbaşkanı Ahmedinecad zaferini ilan etti

Paylaş

İran’da cuma günü yapılan cumhurbaşkanı seçiminin gayrı resmi sonuçlarına göre Mahmud Ahmedinecad, seçimlerin galibi oldu. Oyların yaklaşık yüzde 63’ünü alan mevcut Cumhurbaşkanı Ahmedinecad zaferini ilan etti. Ahmedinecad’ın en büyük rakibi olan Mir Hüseyin Musevi ise yüzde 34’lük oranla ikinci sırada kaldı. Diğer adaylardan Muhsin Rızai yüzde 1.71 oranla üçüncü, Mehdi Kerrubi ise yüzde 0.87 ile son sırada yer aldı.
MUSEVİ: SEÇİME HİLE KARIŞTI
Sandıkların kapanmasının ardından ilk açıklama Mir Hüseyin Musevi’den geldi. Musevi, “Ülke genelindeki kampanya görevlilerimizden aldığımız bilgilere göre yüksek oy farkıyla bu seçimin kesin galibi benim” diyerek Ahmedinecad karşısında zaferini ilan etti. Ancak Musevi’nin bu açıklamaları yaptığı dakikalarda devlete ait yayın organları seçimin galibini Ahmedinecad olarak duyurdu.
Musevi, seçimlere hile karıştırıldığını da iddia etti. Musevi, sitesinde yaptığı açıklamada, “Bu manipülasyonlara boğun eğmeyeceğini” belirterek bazı yetkililerin yaptıklarının ülkenin siyasi sistemindeki sütunları sarstığını savundu. Yetkililerin ihlallere son vermesini isteyen Musevi, hile ile iktidara gelenlere insanların saygı duymayacağını söyledi. Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden Musevi yandaşları ise Tahran’ın merkezinde polisle çatıştı.
KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
Seçim kampanyasının karşılıklı yolsuzluk ve yalancılık suçlamaları ile oldukça gerilimli geçtiği İran’da, adayların televizyonda ilk kez canlı tartışmalar yapmasının da seçime ilgiyi körüklediği ifade ediliyor.
Kampanya sürecinde Musevi, İran’ın dünyadaki kötü imajını düzeltme vaadini vurgularken diğer “reformcu” Aday Mehdi Kerrubi, Ahmedinecad’ın küstürdüğü ülkelerle barışma, Muhafazakar Aday Muhsin Rızai, ekonomiyi düzlüğe çıkarma mesajlarının altını çizdi.
Rakiplerini yalan ve iftiraya başvurmakla suçlayan Ahmedinecad ise, “Siyonistlerin yardımıyla, kendisine karşı kullanılmak üzere sahte belgeler düzenlendiğini” iddia etti. İran’ın çıkarlarını koruyabilecek tek adayın kendisi olduğunu söyleyen Ahmedinecad, söyleyecek bir şeyleri olmadığı için rakiplerinin kendisine saldırmayı seçtiğini savundu. (DIŞ HABERLER)

AHMEDİNECAD KİMDİR
Mahmud Ahmedinecad, 24 Haziran 2005’te yapılan seçimlerde İran’ın 9. cumhurbaşkanı seçilmişti. İlk turda yüzde 19.48 oy alan Ahmedinecad, ikinci turda Eski Cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani’ye karşı ikinci turda teke tek yarışarak oyların yüzde 61.69’unu elde etmişti.
İran-Irak Savaşı öncesinde İran Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) katılan Ahmedinecad’ın savaş esnasında Kerkük’te gizli operasyonlar yürüttüğü biliniyor. İran Devrim Muhafızları 6. Ordusu başmühendisliği yapan Ahmedinecad, savaştan sonra Maku ve Hoy vilayetleri vali yardımcılığı ve valiliğine atandı. Ahmedinecad, 1993-1997 arasında da Erdebil vilayetinin valiliğini yürüttü. Ahmedinecad’ın siyasi arenadaki yükselişi ise Tahran belediye başkanlığı yaptığı sırada gerçekleşti.

İLK KUTLAMA CHAVEZ’DEN
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran’daki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Mahmud Ahmedinecad’ı kutlayan ilk devlet başkanı oldu. İran devlet televizyonu Press TV, Chavez’in, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı telefonla arayarak yeniden bu göreve seçilmesinden dolayı kendisi ve Venezuela halkı adına tebriklerini sunduğunu bildirdi.
Venezuela liderinin, Ahmedinecad’a “Sizin seçim başarınız, kibirli küresel güçlere karşı özgür halkların zaferidir” ifadesini kullandığı belirtildi. Ahmedinecad’ın da Chavez’e ve Venezuela halkına teşekkür ettiği, seçimlerin asıl galibinin halk olduğunu vurguladığı kaydedildi.

SEÇİME REKOR KATILIM
Seçime katılım oranının ise yüzde 80’e yakın olduğu ifade edildi. İran tarihinde bir rekor olan yoğun katılım nedeniyle oy verme merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Oy kullanma süresi 5 saat uzatıldı.
İran seçim sistemine göre yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziran’da yapılacak ikinci turda yarışacak. Ancak resmi olmayan sonuçların kesinlik kazanması halinde Mahmud Ahmedinecad ilk turda cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon’da 4 tahliye 3 ay ara

SONRAKİ HABER

İzmir’de kıdem tazminatı için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...