14 Haziran 2009 00:00

Kuzey Kore nükleerden geri adım atmıyor

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) yeni yaptırımlar getiren kararı onaylamasının ardından, Kuzey Kore yönetimi, uranyum zenginleştirme programına yeniden başlayacağını açıkladı

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) yeni yaptırımlar getiren kararı onaylamasının ardından, Kuzey Kore yönetimi, uranyum zenginleştirme programına yeniden başlayacağını açıkladı.
Resmi Kuzey Kore haber ajansı KCNA’nın duyurduğu Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, BM’nin aldığı yeni yaptırım kararını reddederek, uranyum zenginleştirme programına yeniden başlayacakları ve plütonyumun askeri amaçlı kullanılacağı belirtildi. Açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer programını terk etmeyeceği, bunun düşmanca ABD politikalarına ve nükleer tehdidine karşı kendisini savunmak için hayati bir karar olduğu kaydedildi. ABD’nin ya da müttefiklerinin Kuzey Kore’yi izole etmeye kalkması halinde de askeri eylem uyarısında bulunuldu.
BM’NİN SERT YAPTIRIM KARARINA RAĞMEN
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Kuzey Kore’ye yeni ve sert yaptırımlar getiren karar tasarısını önceki akşam oy birliğiyle kabul etmişti.
1874 sayılı kararda, Kuzey Kore’nin silah ihracatına ve ithalatına getirilen yaptırımlar artırılmış, ülkenin uluslararası alanda mali işlemlerine kısıtlama ve yaptırım getirilmişti. Karar, BM üyelerine Kuzey Kore’ye giden veya bu ülkeden gelen şüpheli kargo taşıyan araçları karada, havada ve denizde arama yükümlülüğü getirmişti.
Kuzey Kore’nin 25 Mayıs’ta yaptığı son nükleer denemenin 2006 yılında kabul edilen BMGK’nin 1695 ve 1718 sayılı kararlarının ihlali olduğu belirtilen kararda, Kuzey Kore’den nükleer denemelerini bırakması, nükleer silah ve balistik füze üretimi programına tamamen son vermesi, altılı görüşmelere dönmesi istenmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Demokratik Toplum Kongresi başladı

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...