16 Haziran 2009 00:00

Kürt sorununun çözüm için DTP ile görüşülmeli

SANATÇI Mustafa Alabora, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde aydın ve sanatçıların rollerini oynamadığını belirtti. Sorunun çözümü için DTP ile görüşülmesi gerektiğine dikkat çeken Alabora...

Paylaş

SANATÇI Mustafa Alabora, Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde aydın ve sanatçıların rollerini oynamadığını belirtti. Sorunun çözümü için DTP ile görüşülmesi gerektiğine dikkat çeken Alabora, AKP Hükümeti ve DTP’nin çözüm için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.
Her kesim tarafından yoğun tartışılan Kürt sorununun çözümüne ilişkin Sanatçı Mustafa Alabora sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’de Kürt sorunu için çözüm dilinin yakalanabileceği tartışmalarına katılıyor musunuz? Son dönem tartışmaları ışığında bir barış ve çözüm ortamı geniş boyutlu tartışılıyor. Siz bu süreci nereden görüyorsunuz?
Deniz ölürken ne demişti? ‘Yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği.’ O benim arkadaşımdı. Ben ‘68 kuşağındanım. Benim şöyle bir formülüm var. Kürtler sadece kendi haklarını savunmamalı. Tabii ki Kürtlerin kendi kimliklerini ortaya koyma hakkı vardır. Ama aynı zamanda Kürtler Ermenileri, Rumlar Arapları savunduğu zaman demokrasi gelir. Bir kere demokrasi kültürünü bu şekilde yaygınlaştırmak lazım. Türkiye’ye gerçek demokrasinin gelebilmesi için darbe anayasasının değişmesi lazım. Tam özgür, bağımsız ve demokratik bir ülke için. Gerçekten Kürtlerin kendi dillerini konuşması, Kürdoloji Bölümü’nün açılması, kendi kimliklerini her yerde rahatça ifade etmeleri lazım. Bu halk binlerce yıldır burada yaşıyor. Kürtlerin kendi dillerinde yaşamaları için ne gerekiyorsa derhal yapılmalı.

PKK seçim döneminde bir çatışmasızlık uyguladı ve daha sora bunu uzattı. Ayrıca olumlu adımlar atılması durumunda, bunun 1 Eylül’e kadar uzatılabileceğini duyurdu. Bunu bir şans olarak değerlendiriyor musunuz? Devlet nasıl bir cevap vermeli buna?
Bu gerçekçi değil ama. Bunu Karayılan da söyledi. Ama ardından bir sürü insan ölünce bu inandırıcı olmuyor. Aslında Türkiye’de herkesin kendine yeniden bakması gerekiyor. Bize öğretilen her şeyi bir kez daha sorgulamamız ve akıl süzgecinden geçirmemiz lazım. Bir kere mutlaka DTP ile görüşülmesi gerek. Onlar parlamentoda seçilmiş, tıpkı öbür milletvekilleri gibi insanlar. Hükümetin acilen görüşmesi ve onları anlaması lazım. Bu mesele onlarla tartışılmalı.

Devlet, Abdullah Öcalan’ı ve DTP’yi hiçbir zaman bu sorunun çözümü konusunda muhatap almadı. Bu şekilde bir çözümün gelmesi mümkün mü?
Hayır, olmaz tabii ki. DTP ile görüşülmesi lazım. Taleplerin ne olduğunun anlaşılması lazım. Koruculuk, insanların evlerinden edilmesi, köylerin yakılması sorunları var ortada. Benim bir aydın olarak yüreğim yanıyor.

Aydın ve sanatçıların rolü nedir? Bir köprü vazifesi oynayabilirler mi bu sorun konusunda? Ya da bu rol oynanabildi mi?
Oynanamadı. Oğlumla birlikte, Mehmet Ali ile 30’a yakın mitinge katıldım. Ama bizden başka sanatçı yoktu orada. Sanatçıların da kendilerini gözden geçirmeleri gerek. Neden biz bu kadar apolitiğiz, neden Türkiye’deki bu olguya sessiz kalıyoruz? Sanatçıların da kendilerini sorgulaması lazım.

Devlet yetkililerinin çözüm konusundaki açıklamaları ve Genelkurmay başkanının ABD’deki açıklamaları ışığında bir çözüm mümkün mü? Yakın gelecek için böyle bir öngörünüz var mı?
Dünyaya hep olumlu tarafından bakan bir insanım. İçim de o çözümün olmasından yana. O yüzden çok objektif olmayabilirim. Ama bir an önce bu kanın durması lazım. İnsanlar artık ölmemeli. Bu kirli savaşa karşı bir insanım. (Adana/DİHA)
İsmail Yıldız / Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

DTK SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

SONRAKİ HABER

‘Devletin birimleri hemfikir değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...