16 Haziran 2009 00:00

Bir mektubun anlattıkları…

3 ay boyunca komisyon tarafından okunan mektupta karalancak pek çok şey bulundu, yazılanların yaklaşık 4’te biri.

Paylaş

Yanda gördüğünüz mektup elimize geçtiğimiz günlerde ulaştı. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde kalan tutuklu Ekrem Polat, mektubun başında gazetemiz çalışanlarının Newroz’unu kutluyor. Çünkü mektubu 16 Mart’ta yazmış, yani 3 ay önce. Ancak zarfın üzerine cezaevi idaresinin bastığı mührün tarihi ise 25 Mayıs. Üstelik mektubun dörtte birlik bölümü Mektup Okuma Komisyonu tarafından karalanmış, sansürlenmiş. Yalnızca bu mektup bile, cezaevlerinin içinde bulunduğu durumu tarif etmeye yetiyor.
‘İKİNCİ BİR CEBER
OLAYI YAŞANABİLİR’
Mektubu, hak ihlalleri ve keyfi uygulamalara dikkat çekmek için yazan Polat, şikayetlerini şöyle sıralıyor: “Kürtçe gazete, dergi vb. verilmediği gibi, telefonda Kürtçe konuştuğumuzda da engellere maruz kalmakta, ölümle tehdit edilmekteyiz...(karalanmış)... İkinci bir Engin Ceber olayının yaşanması, var olan koşullarda güçlü bir olasılıktır. İaşe bedeli 4 YTL’ye çıkmış olmasına rağmen yemek çok az, kalorisi oldukça düşük tutulmaktadır...(karalanmış)... Yaptığımız suç duyuruları sonuçsuz kalmaktadır.”
“Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı haftada 10 saat sohbet genelgesine rağmen ayda 2-3 saat sohbete çıkarılmaktayız. Zaman zaman 2-3 saatlik sohbet süresi dahi kullandırılmamaktadır. Birçok sudan sebeplerle disiplin soruşturulmaları açılmakta, haybeden keyfi cezalar verilmekte ve bu cezalar da yıllara vardırılacak kadar yaydırılmaktadır...(karalanmış)...”
‘ÇIPLAK ARAMA’
“Avukat görüşlerinden sonra zorla çıplak arama dayatılmaktadır. Dışarıda birkaç liraya alınabilecek bir eşya, cezaevi kantininde 10 liraya varan fiyatlarla satılmaktadır. İhtiyaçlarımıza denk düşmeyen birçok şey kantine getirilirken, temel ihtiyacımızı teşkil eden eşyalarsa bulunmamaktadır. Gönderdiğimiz mektuplar kaybettirilmekte, gelen mektuplarsa verilmemektedir. Arkadaşlarımıza ait resim ve fotoğraflar da keyfi bir şekilde bize verilmemektedir, bunlara el konulmaktadır. Bu şekilde akla, mantığa, hukuka sığmayan birçok keyfi uygulama mevcuttur.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Biz üzerimize düşeni yaptık sıra patronlarda

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...