16 Haziran 2009 00:00

Kart borçlusuna müjde!

KREDİ kartlarına ilişkin üç yeni düzenleme yapılırken, döviz geliri olmayan şirketlerin döviz kredisi almasının da yolu açıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısıyla alınan kararları açıkladı.

Paylaş

KREDİ kartlarına ilişkin üç yeni düzenleme yapılırken, döviz geliri olmayan şirketlerin döviz kredisi almasının da yolu açıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısıyla alınan kararları açıkladı.
Babacan şunları söyledi: “Yurtiçinden döviz cinsi kredi kullanmadaki kısıtlamalar nedeniyle firmalar sıklıkla bankaların yurtdışı şubelerinden kredi kullanmaktadır. Mart sonu itibariyle yabancı para cinsinden sağlanan 139 milyar dolarlık kredinin 35 milyar dolarlık kısmı bankaların yurtdışı şubelerinden kullanılmıştır. Bu Türkiye’nin borçluluk göstergelerini olumsuz etkiliyor. 2008 sonu itibariyle özel sektörün bankaların yurtdışı şubelerindeki mevduatı 33 milyar dolar. Tüketiciler dövize endeksli kredi nedeniyle kur riskine açık durumda. Firmaların riskini artırmayacak yeni bir sisteme geçiyoruz. Döviz geliri olan yine kredi kullanmaya devam edecek. 18 ay olan vade sınırı kalkıyor. Döviz geliri olmayanlara da kredi kullanma imkanı sağlanıyor. Bu kapsamda şirketler, vadesi 1 yıldan, tutarı 50 milyon dolardan fazla olmak üzere döviz kredisi kullanabilecekler. Alt sınır olmasının sebebi, risk kontrolünün daha iyi yapılabilmesi.”
BORÇLARINI TAKSİTLE ÖDEME İMKANI
31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlamış ya da banka tarafından takibe uğramış kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planı uygulanacak. Borçlular kanun çıktıktan sonra 60 gün içinde bu imkandan yararlanabilecekler. 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Ödemeye esas borcun 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir faiz hesaplanmayacak.
Taksitle ödemelerde, ödemeyi borcun tutarı 6 taksit için 1.04, 12 taksit için 1.08, 24 taksit için 1.18, 36 taksit için 1.26 katsayısı ile çarpılarak, borç hesaplanacak. Bu rakam ay sayısına bölünerek, hesaplanacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Alanya’ya gelen turist sayısı yüzde 30 azaldı

SONRAKİ HABER

Belediyelerin iki yakası bir araya gelmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...