16 Haziran 2009 00:00

İki açıklama var, bir ikna yok!

Ankara dün, Taraf Gazetesi tarafından 12 Haziran 2009 günü yayınlanan ve aynı gün yayın yasağı konulan,’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’yla ilgili art arda yapılan açıklamalara sahne oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın...

Paylaş

Ankara dün, Taraf Gazetesi tarafından 12 Haziran 2009 günü yayınlanan ve aynı gün yayın yasağı konulan,’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’yla ilgili art arda yapılan açıklamalara sahne oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Konunun üzerine gideceğiz” biçimindeki sözlerinin ardından ne gibi gelişmelerin yaşanacağı merak edilirken, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’ndan dün bir açıklama geldi.
‘GENELKURMAY’DA HAZIRLANMADI’
Açıklamada, söz konusu haberle ilgili olarak, “Askeri savcılığımızca olayla ilgili olarak yapılan soruşturmada şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin, Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır” denildi
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nca yapılan açıklamada şöyle denildi: “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı’ başlıklı haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca (CMK 250. madde ile yetkili bölümü) yürütülen soruşturma kapsamında bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen bir belgeye istinaden Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü’nde ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ adı altında bir çalışma yapıldığı, çalışmayı içeren belgenin altında 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in paraf ve imzasının bulunduğu iddia edilmiş ve belgeye ait fotokopiler yer almıştır.
Taraf gazetesinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nca derhal soruşturma emri verilmiş ve aynı gün saat 09.00’da askeri savcılığımızca olayla ilgili soruşturmaya başlanılmıştır.”
SANSÜR SAVUNULDU
Açıklamada, haberle ilgili olarak basına konulan ve tepki toplayan sansür uygulaması da savunularak, “Anılan gazetede yayımlanan haberde bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen belgenin, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından önem arz eden bilgiler içerdiğinde kuşku bulunmamaktadır. Bu nedenle askeri savcılığımızca olayla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amacıyla talebimiz üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nce aynı gün belgenin içeriğiyle ilgili ‘yayım yasağı’ konulmasına karar verilmiş ve karar tüm basın ve yayın organlarına ulaştırılmıştır. Haberin yayımlandığı gün ve onu takip eden 13, 14 ve 15 Haziran 2009 tarihli basın ve yayın organlarında, haberde belirtilen belgenin gerçek olduğu varsayımıyla haberler yapıldığı, yorum ve değerlendirmelerde bulunulduğu görülmüştür. Bu gelişme Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nce alınan yayın yasağı kararının yasal ve haklı gerekçesini göstermektedir.”
ADLİ YARGIYA DİREKTİF
Açıklamada ayrıca, adli yargıya direktifi çağrıştıran şu ifadeler de kullanıldı: “Anılan gazeteye ne şekilde ulaştırıldığının ve yayımlanmasının Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerindeki suçları oluşturduğu dikkate alındığında, adli yargı makamlarınca sorumlular hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı düşünülmektedir.”
AKP TATMİN OLMADI
TSK’nın açıklamasına AKP’den cevap geldi. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, TSK açılamasının şüpheleri artırdığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Kamuoyunun beklentisi açıktı. TSK’nın açıklama yapabilmesi için uzun zamana ihtiyacı yoktu. Açıklamanın 4 gündür yapılamaması manidardır. Arşiv ve kayıtlar açıklama için yeterlidir. ‘Böyle bir belge vardır veya yoktur’ şeklinde bir açıklama bekleniyordu. Ancak görülüyor ki geciken açıklama şüpheleri ortadan kaldırmak için yeterli olamamıştır. Yargılama askeri yargının değil adli yargının yetki ve görev alanındadır.”
TSK’NIN İKİNCİ AÇIKLAMASI
Bu açıklama üzerine TSK’dan bir açıklama daha geldi. TSK, İnternet sitesinden yayımlanan 10 maddelik açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’un daha önce basın toplantısında dile getirdiği şu noktaya dikkat çekildi.
“Türk Silahlı Kuvvetleri, daha önce de ifade edildiği üzere, demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz.”
Açıklamada, “Genelkurmay Başkanlığının, askeri savcılığa hemen soruşturma emri vererek, konuyu yargıya taşımasının öneminin ve nedenlerinin pek anlaşılamadığı gözlenmiştir” ifadeleri kullanılarak, şöyle devam edildi: “Bazıları tarafından, konunun yargıya taşınmasının, olayın kabul edildiği şeklinde yorumlanması, sonuçlara ulaşılması ise her şeyden önce hukukun temel ilkelerine saygısızlıktır. Aksine bu tutum, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi ve kurum olarak kendine olan güveninin ve bu konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması talebinin bir göstergesidir.” Açıklamada, söz konusu belgenin doğruluğu ispat edilirse, sorumluların yasalar çerçevesinde yargı makamları tarafından cezalandırılacağına inanıldığı belirtilerek, “Eğer belge sahte ise, Türk Silahlı Kuvvetleri, bunun kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığının ortaya çıkarılmasının da sonuna kadar takipçisi olacaktır” denildi.
ERGENEKON SAVCILARI HAREKETE GEÇTİ
Günlerdir tartışılan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesine ilişkin Ergenekon savcıları da harekete geçti. Belgeyi hazırlattığı öne sürülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’i ifade vermeye çağıran Ergenekon savcılarını söz konusu haberle ilgili olarak yarın Çiçek’in ifadesini alacağı öğrenildi.
Öte yandan Taraf Gazetesi avukatı Ergin Cinmen, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesini askeri mahkemeye gönderdiklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DTP: Randevu geri çekilmedi

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...