16 Haziran 2009 00:00

GÜNCEL

AKP ile askerlerin yeniden bilek güreşine başladığı gibi bir görüntü yaratılıyor. Fakat, bu kez askeri tarafın desteği öncekilerden zayıf. CHP’den dahi askere destek gelmiyor.

Paylaş

AKP ile askerlerin yeniden bilek güreşine başladığı gibi bir görüntü yaratılıyor. Fakat, bu kez askeri tarafın desteği öncekilerden zayıf. CHP’den dahi askere destek gelmiyor.
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” adı altında bir belgenin, Genelkurmay’ın, herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin açıklamasını, “Eğer belge sahteyse de doğruysa da Sayın Başbakan’ın, bunun gereğini yapmak üzere harekete geçmesi gerekiyor” diye değerlendirmiş.
Bu sürecin sağlıklı gelişebilmesi için öncelikle basına uygulanan sansürün kaldırılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu süreçte, bu yasak kaldırılacak, insanlar özgürce tartışacaklar. Bu süreç açılmalı. Belgenin sahte olup olmadığı, sağlıklı tartışma sürecinde ortaya çıkabilir. Bu yasağın ivedilikle kalkması gerekir” demiş.
CHP, öncekilerdeki gibi AKP’nin tuzağına düşmüyor. Darbe planlarını, Andıçları desteklemenin partilerine puan getirmediğini anladılar.
Basından da askerlere destek yok. Bu gibi durumlarda askerlere en büyük desteği veren gazete, Hürriyet dahi, direkt askerleri suçlayan yazılar yazdı. Genel Yayın Yönetmeni Özkök ve Başyazar Oktay Ekşi’nin yazdıklarını biz yazsaydık, şimdi herhalde savcının karşısında olurduk.
AKP de, planlı olduğu sezilen adımları birer birer atarak, askerleri iyice köşeye sıkıştırmaya ve yeniden “demokrasi havarisi” rolüne bürünmeye çalışıyor. Aynı zamanda gündem de değiştiriyor.
Başbakan Erdoğan, önce Dolmabahçe görüşmesi üzerine imalı konuşmalar yaptı. Erdoğan’ın konuşmalarından, askerlerin Dolmabahçe’de verdiği sözü yerine getirmediği ve sözlerine aykırı davrandıkları anlaşıldı. Erdoğan, konuşmasının böyle anlaşılmasını özellikle istedi.
Arkasından, Urfa’da yaptığı konuşmada “eylem planı”nı hazırlayanlar hakkında yargı yollarını işleteceğini açıkladı.
“Eylem planı” haberini yapan Taraf gazetesine bilinen tepkileri gösteren Genelkurmay Başkanlığı ise Başbakan’ın konuşmasından sonra savunmaya çekildi. Peş peşe, durumu kurtarmaya çalışan açıklamalar yapmak zorunda kaldı.
Aslında bugünlerde, iki taraftan birinin sözcülüğüne soyunmayan, iyi gazetecilere iş düşüyor. Bu yeni didişmenin ilginç nedenleri, arka planları olabilir. “Eylem planı”nın Başbuğ’un ABD’den dönüşünden hemen sonra gündeme getirilmesi, Kürt sorununun çözümü için ABD önerisi olarak piyasaya sunulan ve konuşulan planlar, Başbuğ’un bu konudaki demeçleri vd. hepsi birlikte düşünülmeli.
Sanki, askerler yeni bir Dolmabahçe mutabakatına zorlanıyor.
Bu yaz da epeyi sıcak geçeceğe benziyor!
KAMİL TEKİN SÜREK
ÖNCEKİ HABER

Hastanede ultrason skandalı

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...