16 Haziran 2009 00:00

Sağlığın ticarileştirilmesi veremle savaşı aksatıyor

BORNOVA Göğüs Kliniği ve Verem Savaş Dispanseri’nde çalışan Radyoloji Teknisyeni Güler Koçak’ın, tüberküloz menenjit hastalığından 11 Haziran 2009 günü hayatını kaybetmesi, sağlığın geldiği acı tabloyu tekrar açığa vurdu.

Paylaş

BORNOVA Göğüs Kliniği ve Verem Savaş Dispanseri’nde çalışan Radyoloji Teknisyeni Güler Koçak’ın, tüberküloz menenjit hastalığından 11 Haziran 2009 günü hayatını kaybetmesi, sağlığın geldiği acı tabloyu tekrar açığa vurdu.
Radyoloji çalışanı Güler Koçak’ın, tüberküloz menenjitten hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak yapılan basın toplantısında, SSGSS’nin yaldızları dökülürken Tam Gün’ün sonuçlarının da neler olabileceğinin daha fazla hissedildiği belirtildi.
SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, sağlık kurumlarındaki eksiklerinin giderilmediğini, sağlık hizmetlerinin taşeronlaştırıldığını, sağlık çalışanlarının ve halkın sağlığı düşünülmeden sağlık politikaları üretmenin sonucu olarak hastalar ve sağlık çalışanlarının hayatını kaybettiğini belirtti.
Tüberküloz hastalarının tedavi sürecinde yatırıldığı göğüs hastalıkları hastanelerinin ticari anlayış ile tam teşekküllü devlet hastanesine dönüştürüldüğünü söyleyen Demir, “Tüberküloz vakalarında performans puanı olmadığından, bu tanılı hastalar için ayrılan yatak sayısı da azaltılmıştır. Bu nedenle ayaktan tanı alan, yatışı gerekli görülmeyen tüm hastaların tedavilerine halen verem savaş dispanserlerince başlanmaktadır” dedi.
ÖNLEMLERDEN YOKSUN
Kullanılmakta olan bazı dispanser binalarının, röntgen odalarının da gerekli standartlarda, havalandırma, donanım ve enfeksiyon önlemlerinden yoksun olduğuna dikkat çeken Demir, “Arkadaşımız Güler Koçak; ateş yüksekliği, bulantı, kusma şikayetleri ile tüberküloz tanısını aldıktan üç gün sonra hayatını kaybetmiştir. Ayrıca Bornova Verem Savaş Dispanseri Radyoloji Merkezi çalışanları, Ege Üniversitesi Hastanesi filmlerini de çekmektedir. İşte sağlık çalışanlarının neyle karşı karşıya olduğunun acı tablosu buradadır” diye konuştu. Demir, verem savaş dispanserlerinin sistem içindeki yerinin belirsizleştirilmesinin, yetişmiş personelin başka amaçlarla geçici olarak görevlendirilmesinin, özlük hakları ve çalışma standartlarının yetersizliğinin tüberküloz hastalığının kontrolünde aksamalara yol açtığını ifade etti.
Açıklamanın sonunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunularak, Koçak’ın durumu hakkında araştırma yapılması istendi. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

‘Hidro elektrik santral, suyu bitirecek’

SONRAKİ HABER

Hastanede ultrason skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...