17 Haziran 2009 00:00

İşçiler EMEP’ten yardım istedi

KRİZİ fırsat bilen patronlar tarafından dayatılan koşullar, işçiler için dayanılmaz bir hale geldi.

Paylaş

KRİZİ fırsat bilen patronlar tarafından dayatılan koşullar, işçiler için dayanılmaz bir hale geldi. Bu çalışma koşullarına isyan eden Çiğli Organize Sanayi Sitesi’nde bulunan Negü ve Belgü Tekstil işçileri, Emek Partisi Çiğli İlçe Örgütü’ne gelerek haklarının ne olduğu ve bu haklarını almak için hukuki yardım istediler
Yapılan toplantıda Negü Tekstil işçileri, Organize’nin en düzenli fabrikalarından biri diye bilinen fabrikada aralık ayından bu yana bir çalışma düzeninin kalmadığını belirttiler. Sürekli çalıştıklarını ve fazla mesaiye kadıklarını, ücretlerini alamadıkları için de çeşitli defalar işyerinde mesaiye kalmama gibi eylemler yaptıklarını belirten işçiler, patronun, hem durumun çok kötü olduğunu söylediğini, hem de sabrederlerse işlerin düzeleceğini söylediğini anlattılar.
BOŞ KAĞIDA İMZA İSTİYORLAR
Belgü Tekstil işçileri ise çalıştıkları kalite ütü poşet bölümünün kısa sürelerle başka taşeronlara verildiğini belirterek, kendilerinin de Belgü Tekstil işçisi olmalarına rağmen başka başka firmalarda çalıştırıldıklarını ifade ettiler. Krizle birlikte işyerlerinde ücretsiz izin uygulandığını, bu izinlerin uygulanması için işçilerden boş kağıtlara imza atmalarının istendiğini anlatan işçiler, “Biz ‘boş kağıda imza atmayız’ dediğimizde ise ‘Bunlar formalite, yasal bir hükmü yok atın’ diyorlar. Zaten ücretsiz izin uygulanınca sigortalarımız yatırılmıyor” dedi.
TEK YOL ÖRGÜTLENMEK
Toplantıya katılan EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Zöhre Dalkıran, işçilere hukuki olarak haklarının ne olduğunu anlatarak iş yasaları ile ilgili bilgi verdi. Dalkıran, hakları alabilmek için tek doğru yolun birlik olmak ve örgütlenmekten geçtiğini söyledi.
EMEP İl Yöneticisi Gürsoy Turan da, krizle birlikte patronların yıllardır hedefinde olan esnek çalışma uygulamalarından, 8 saatlik iş gününe, hafta tatilinden, asgari ücrete, kıdem tazminatlarına kadar ne varsa bütün işçi haklarını yok etmek hedefiyle hareket ettiklerini, kendi kârlarında azalma olmaması için krizin yükünü işçilere fatura ettiklerini söyledi. EMEP’in bu uygulamalara karşı mücadeleyi örgütlemek için çalışan bir parti olduğunu vurgulayan Turan, Çiğli Organize’deki 30 bin işçinin birliğini sağlamak için çalıştığını belirterek işçilere EMEP’e katılarak birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Muhasebeciler ‘yeni yapılanma’ istedi

SONRAKİ HABER

HUKUK DIŞI UYGULAMALAR SON BULSUN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...