17 Haziran 2009 00:00

‘Kredi kartı aidatıyla soyguna devam’

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartı borçlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Paylaş

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartı borçlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Çetin, kredi kartı borçları için yapılan düzenlemenin olumlu olduğunu, ancak düzenlemenin tüketicileri daha da mağdur etmemesi gerektiğini bildirdi.
Çetin açıklamasında, 31 Mayıs 2009’da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kredi kartı borçluları için yeniden yapılandırmaya gideceklerini açıkladığını, yapılan düzenlemelerde ise tüketici örgütlerine danışılmadığını belirtti. Tasarıda çok ciddi eksikliklerin ve tek yanlılığın göze battığını kaydeden Çetin, kredi kartı kullanım bedeli adı altında bir meblağ alınmasının Yargıtay kararlarına aykırı olduğunu bildirdi. Yeni düzenlemeyle kredi kartı yıllık aidatı zorunlu hale getirilerek miktarının artırıldığını dile getiren Çetin, “Alınan miktar artırılmaktadır, çünkü ‘limitin yüzde 1’i kadar’ ifadesi ortalama 45 TL olarak alınan kart bedellerinin limite göre yıllık 500 TL’ye kadar çıkmasına olanak verecek, soygun katlanacak ve yasallaşacaktır” dedi. Çetin ayrıca, tüketici kredisi mağdurlarına düzenlemede yer verilmediğine işaret ederek, ekonomik kriz nedeniyle işini kaybeden 780 bin dolayında tüketicinin bankalara olan bireysel kredi borcunun da yeniden yapılandırılmasını istedi.
Kredi kartı borcunun yeniden düzenlenmesinde ise yüzde 65-70 yıllık faiz oranı olan Türkiye’de faiz uygulanarak taksit ödemesi yapılmak istenmesini ‘insafsızlık’ olarak değerlendiren Çetin, kredi kartı faizi ile kredi faiz oranları arasında paralellik kurularak düzenleme yapılmasını talep etti. Yüksek kredi kartı faizi nedeniyle kredi kartı kullanımında sorun yaşandığını kaydeden Çetin, “Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Ancak ülke şartlarında kredi kartları bir gelir unsuru gibi kullanılmaktadır” dedi. Reklamlarla da tüketicilerin aldatıldığını vurgulayan Çetin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, tüketici örgütleriyle iş birliği yaparak, tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmalarını sağlamasının önemine işaret etti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Her şey kitabına uygun yapılıyor!

SONRAKİ HABER

130 milyar dolar toprağa gömüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa