18 Haziran 2009 00:00

‘Sanatı kentliler talep etmeli’

Zühtü Müridoğlu anısına düzenlenen 16. Değirmendere Ahşap Sempozyumu, Ankara Sakarya Caddesi’nde sürüyor. Öğretim üyesi heykeltıraşların söyleşileri, klasik müzik konserleri eşliğinde 6 sanatçının sürdürdüğü ahşap heykel yapımına Ankaralılar ilgi gösteriyor.

Paylaş

Zühtü Müridoğlu anısına düzenlenen 16. Değirmendere Ahşap Sempozyumu, Ankara Sakarya Caddesi’nde sürüyor. Öğretim üyesi heykeltıraşların söyleşileri, klasik müzik konserleri eşliğinde 6 sanatçının sürdürdüğü ahşap heykel yapımına Ankaralılar ilgi gösteriyor.
Sempozyum kapsamında düzenlenen “Öğle Arası Sanat” paneline, Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Meriç Hızal, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mete Demirbaş, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferit Özşen ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Zeynep Yasa Yaman katıldı.
Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Meriç Hızal, Ankara’da Anadolu Medeniyetler Müzesi olmasının çok önemli olduğunu belirterek konuşmasına başladı. “Tarihi eserlerimiz ve kültür değerlerimizin ne kadar farkındayız” diye soran Hızal, tarihi ve sanatsal eserlere kentlilerin sahip çıkması gerektiğini belirtti. Heykel, kabartma ve diğer sanat eserlerinin müzelere ait gibi algılanmasının doğru olmadığına işaret eden Hızal, “Sanat nesnesi kenti kimlikli yapar, o nedenle sanatı yukarıdan birileri sunmamalı, kentliler talep etmelidir” diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mete Demir de, sanatın herhangi bir aksesuar gibi kullanılan süs eşyası olmadığını söyledi. Cumhuriyetten önce sanatın dekoratif sanata indirgendiğini belirten Demir, kentlilerin yaşamını sürdürebilmesi için sanata ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Zühtü Müridoğlu adına yapılan sempozyumun, daha önce Değirmendere’de yapıldığını hatırlatan Demir, Finlandiya, Japonya, Hindistan gibi birçok ülkeden sanatçıların ağırlandığı sempozyumun yöre halkına oldukça katkı sağladığını söyledi. “Sempozyum yalnız heykel yapımı değil, aynı zamanda kültürel-sosyal bir etkinliktir” diyen Demir, sempozyumun kalıcı dostluklar ve bilgi alışverişi de sağlayacağını ifade etti.
Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ferit Özşen, Değirmendere’de 15 kez düzenlenen sempozyumun Değirmendere’de yapılamamasını eleştirdi. Değirmendere’nin belediye tüzel kişiliğini kaybetmeden önce sempozyumu kaybettiğini dile getiren Özşen, “yine de sanata sahip çıkmalıyız, Çankaya’da sürdürülen sempozyum yaşamalı, burada da kalıcı eserler üretmeliyiz” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zeynep Yasa Yaman ise sanatın kamu desteği olmadan ayakta kalmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Tarihte de devlet ve din kurumlarının sanatı sahiplendiğine işaret eden Yaman, ulusal ve kültürel değerlerin yansıtılması ve tanıtılması için kamunun sanata daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Sanat ve heykel düşmanı bir başkan daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...