18 Haziran 2009 00:00

Öğrenciler Almanya’yı silkeledi!

Almanya, yedi ay içinde ikinci kez kitlesel gençlik eylemlerine sahne oluyor. Kasım 2008’de 100 binden fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleşen eylemden sonra, şimdi ülke genelinde bir hafta boyunca öğrenci geçlik eylemlerine tanık olunacak.

Paylaş

Almanya, yedi ay içinde ikinci kez kitlesel gençlik eylemlerine sahne oluyor. Kasım 2008’de 100 binden fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleşen eylemden sonra, şimdi ülke genelinde bir hafta boyunca öğrenci geçlik eylemlerine tanık olunacak.
Boykot Haftası’nın üçüncü günü olan 17 Haziran’ı “büyük eylem günü” ilan eden öğrenci temsilcileri, sabahın erken saatlerinde birçok üniversite ve lisenin yönetim binalarını işgal ederek eylem gününü başlattılar. Başta Berlin, Hamburg, Köln, Giessen, Heidelberg ve Bochum olmak üzere daha birçok şehirde dekanlıkları işgal eden öğrenciler, ayrıca okul ve üniversite girişlerinde barikatlar oluşturdular.
“Grev kırıcılarına geçiş yok” türünden pankartlarla giriş çıkışları denetleyen öğrenciler, daha sonra bütün şehirlerde yürüyüşe geçtiler. Okullardan ve üniversitelerden yürüyüşe geçen öğrenciler, değişik buluşma noktalarında birleşerek başlangıç mitingleri düzenlediler. Mitinglerin ardından yeniden yürüyüşe geçen öğrenciler, daha sonra merkezi eylem yerlerinde buluştular.
200 BİN KİŞİ KATILDI
Okul ve üniversite idarelerinin gösterilere katılımının düşük olması için harcadıkları olağanüstü çabalar genelde bir işe yaramadı. Frankfurt, Köln ve Hidelberg’den gelen haberlere göre birçok okul müdürü, gençlerin eylemlere katılımını engellemek için okulların ve sınıfların kapılarını öğrencilerin üstlerine kilitledi. Ancak buna karşı öğrenciler, dışarıdan gelen yardımlarla engelleri aşarak gösterilere katıldılar.
Birçok bölgede katılımın beklenenin çok üzerinde olduğunu bildiren öğrenci temsilcilikleri, “İlk kez eyleme katılan gençlerin katılım hakkında yaptıkları tahminlerin doğru olmadığını, polis ve zabıta görevlilerinin açıklamalarından öğreniyoruz” diyorlar.
Örneğin Doğu Almanya’nın Jena şehrinde katılım 3 bin olarak bildirilirken, şehir yönetimi 6 binden fazla öğrencinin eylemlere katıldığını açıkladı.
Gazetemiz baskıya hazırlanırken, Almanya’da eylemler devam ediyordu. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Geri adım atmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...