18 Haziran 2009 00:00

Grevin 1. yılında Eczacıbaşı’na tepki

E-KART işçileri grevlerinin 1. yılında kanyon alışveriş merkezi önünde eylem yaptılar. Toplusözleşme imzalanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini haykıran işçiler, Eczacıbaşı’nı masa başına çağırdılar.

Paylaş

E-KART işçileri grevlerinin 1. yılında kanyon alışveriş merkezi önünde eylem yaptılar. Toplusözleşme imzalanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini haykıran işçiler, Eczacıbaşı’nı masa başına çağırdılar.
Eczacıbaşı’nın yüzde 50’li ortağı olduğu E-Kart’ta grevciler birinci yıl eylemi için Eczacıbaşı’nın en görkemli işyerleri merkezlerinden biri olan Kanyon alışveriş merkezini seçtiler. “İşçi düşmanı Eczacıbaşı”, “Sanata destek işçiye köstek”, “Spora destek işçiye köstek” sloganları ile toplanan işçilere Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Dok Gemi-İş Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, Tek Gıda-İş, Deri-iş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Haber-İş, Selüloz-İş ve TGS üyeleri ile siyasi partiler de destek verdiler.
39 YIL SONRA GREV
39 yıl önce işçilerin sendika haklarını korumak için iki günlük bir direniş yaptığını söyleyen Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, grevin birinci yılında Eczacıbaşı’nın amiral gemisi Kanyon alışveriş merkezi önünde kararlılıklarını göstermek için toplandıklarını kaydetti.
E-Kart’ın yüzde 50 hissesinin Eczacıbaşı’na ait olduğunu ifade eden Akkaya, “Sektörünün lider kuruluşlarından birisidir E-Kart.
Krize rağmen üretimini arttırmış, kârına kâr katmıştır. Biz E-Kart’ta yaşananlardan bizzat Eczacıbaşı’nı sorumlu tutuyoruz. Çünkü üst düzey yöneticilerin hepsi Eczacıbaşı’nın ceosudur” diye konuştu.
Eczacıbaşı’nın sanata ve spora gösterdiği duyarlılığı işçilere de göstermesini istediklerini söyleyen Akkaya, ancak işçilerin haklarına saygı gösterileceğine, anayasal haklarının kullanılmasına izin verilmediğini ifade etti.
PATRON İSTEYİNCE VALİ ÇOK HIZLI DAVRANDI
Akkaya Eczacıbaşı yöneticilerine şu soruları sordu; “Neden 2006 yılından itibaren E-Kart işçilerinin anayasal haklarına saygı gösterilmiyor? Mahkeme kararlarına rağmen sendika neden taraf olarak tanınmıyor ve işten atmalar sürüyor? Çalışma Bakanlığı’na bir sorumuz var. Neden göz göre göre yasaların çiğnenmesine seyirci kalınıyor? Yoksa Eczacıbaşı devletten büyük mü?”
Kanyon önünde yaptıkları eylem nedeniyle Eczacıbaşı yöneticilerinin Valiliğe yazı yazarak “Özel mülkiyet olduğu, eylem yapılmamasını” istediğini aktaran Akkaya, Valiliğin de hemen yanıt verdiğini ve eylemi Kanyon önünde yapılmasını engellediğini belirterek, “Vali neden Eczacıbaşı’nın yazısına 1 dakika da yanıt verirken, bizim yıllardır şikayetlerimizi dikkate almıyor? Yoksa devlette mi işçilere başka gözle bakıyor?” dedi.
Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “E-Kart işçisi toplusözleşmeyi imzalayana kadar Türkiye işçi sınıfı yanlarında olacak” diye konuştu.
Son günlerde gündemden düşmeyen kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesine de değinen Türkel, “Kıdem tazminatına dokunan eller yanar, şalteri indiririz” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)


GEBZE’DE 15-16 HAZİRAN ETKİNLİKLERİ
GEBZE Sendikalar Birliği 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıl dönümünde grevde 1. yılını geride bırakan E-Kart işçilerini ziyaret etti.
Grevci işçilerle yan yana gelen sendikalar birliği üyeleri grev başarı ile sonuçlanıncaya kadar E-Kart işçileri ile dayanışma içerisinde olacaklarını kaydettiler.
Gebze Sendikalar Birliği E-Kart’ta yapılan eylemin ardından 15-16 Haziran direnişi ile ilgili Petrol-iş Gebze şube binasında bir etkinlik gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan Şerafettin Koç İzmit Köseköy’den başlayıp Gebze Nasaş’la devam eden eylemin işçi sınıfı üzerinde bıraktığı izlere değindi. Daha sonra söz alan o dönem Arçelik’te işçi olan Mehmet İşlek direniş gününü anlatarak “O günün anlam ve önemi “DGM’yi ezdik sıra MESS’te” sloganı ile ifade edilebilir. İşçi sınıfının kararlılık ve cüretini bu slogan en iyi şekilde ifade ediyor” dedi.
İşlek yaşadıklarını şöyle anlattı “Ankara asfaltı tek yönlüydü ve tanklarla kapatılmıştı. Bir çok yerde tankların arasından geçerek ilerledik. Bazı fabrikalar kapıları kilitleyip işçi arkadaşları çıkartmıyorlardı. Biz kapıları açarak bu arkadaşları çıkarıyorduk.
Örneğin Otosan’dan kalabalık bir grubu böyle çıkardık. Gebze sanayide büyük bir kalabalık oluşmuştu ve üzerimizden helikopterler uçuyordu” şeklinde anlattı. İşlek sözlerini “Bütün işçi ve sendikacıların o günleri yaşamasını isterdim” diyerek tamamladı.
Konuşmaların ardından o günleri anlatan bir film gösterimi ile etkinlik sona erdi. (GEBZE)
ÖNCEKİ HABER

Maden işçileri direndi kazandı

SONRAKİ HABER

İsrailliler ‘İki devletli çözüm’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...