18 Haziran 2009 00:00

Alper: Kürt sorununun çözümü samimiyete bağlı

Sinema Sanatçısı, Yönetmen Özcan Alper, kaçamak açıklamalarla Kürt sorununda bir yere varılmayacağının belli olduğunu belirtti. Sorunun nasıl çözüleceğinin bir iyi niyet ya da samimiyet meselesi olduğunu kaydeden. Alper, toplumun da çok açık bir şekilde böyle bir çözüme ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Paylaş

Sinema Sanatçısı, Yönetmen Özcan Alper, kaçamak açıklamalarla Kürt sorununda bir yere varılmayacağının belli olduğunu belirtti. Sorunun nasıl çözüleceğinin bir iyi niyet ya da samimiyet meselesi olduğunu kaydeden. Alper, toplumun da çok açık bir şekilde böyle bir çözüme ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer devlet yetkililerinin söylemlerinin, somut bir çözüm, bir öneri gelmediği müddetçe anlamının olmayacağına işaret eden Özcan Alper, şunları belirtti: “Daha önce de birçok kez söylediler. ‘Kürt meselesini çözeceğiz’ dediler. Seçimlerden önce Diyarbakır’a gidip açıklamalar yaptılar. Şuan seçim de yok, bu yüzden açıkçası ben de ilk duyduğumda ‘tamam’ dedim. Bu mesele çözülecek herhalde dedim. Ama sonra bakıyorsunuz çok bir ilerleme olmuyor. Burada da şunu görüyorsunuz, aslında demek ki hâlâ bu sorunun çözülmemesinde ısrar eden ciddi bir güç var. Tabi uluslararası birçok politika da bunda etkili oluyordur. Bu yüzden bu samimiyet ve samimiyetsizlikten çok bu meselenin çözülüp çözülmeyeceği önemlidir.” Barışın sağlanması için atılan her adımın ve çabanın anlamlı ve önemli olduğunu ifade eden Alper, PKK’nin eylemsizlik kararının da anlamlı olduğunu söyleyerek, “Çünkü bu mesele kısa bir sürede çözülmese, yani toplumsal bir uzlaşma ve barış sağlanmasa, belki yüzlerce yıl süren başka meselelere dönüşecektir. Zaten şimdi büyük bir sorun, ama bir kaç yıl içinde çözülmese, insanlar o zaman ne olacak başka çözümler aramaya başlayacaklar. Bunun daha başka yerlere ve daha ciddi toplumsal sorunlara neden olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
MESELE HERKESİN
Tüm bu sorunlar karşısında 30 yıllık süreçte yapılanların karşılıklı itiraf edilmesi gerektiğini kaydeden Alper, gözaltında kaybedilen 17 bin insanın akıbeti ve yakılan köylerle ilgili açıklamanın yapılması gerektiğini söyledi. Anadilde eğitim gibi kültürel alanda samimi adımların atılarak yapılabileceğini belirten Alper, Kürtlerin değil toplumun diğer kesimlerinin de kültürel ve eğitim anlarıyla ilgili adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Alper, bunun istenmesi durumunda sorunun çözüleceğini yineledi. Kürt sorununun çözümü için DTP’nin muhatap alınması gerektiğini dile getiren Alper, yerel seçimlerde DTP’nin aldığı sonuca dikkat çekerek, “Kürt sorununun çözümü konusunda belediyeler ciddi bir rol oynayabilir” dedi. Sorunun herkesin sorunu olduğunu ve çözülmesi gerektiğini dile getiren Alper, “Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan bir köylünün meselesi olduğu kadar, Artvin’de yaşayan çay üreticisi köylü ve İzmir’de fabrikadaki işçinin de meselesi. Bir sanatçı olarak açıkça söylüyorum, atılan her olumlu adımı önemsiyorum. Bir iki yıl içinde bu mesele çözülmezse, daha ciddi sorunlar ve yaralar açacaktır. Sorunun çözümsüzlüğü ülke için büyük bir talihsizlik olur” dedi. (AdanaDİHA)
Ersin Çelik / İsmail Yıldız
ÖNCEKİ HABER

DTP’ye yönelik operasyon sürüyor

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...