18 Haziran 2009 00:00

Albayı sorgulamaktan vazgeçtiler

ErgenekOn savcıları “İrtica Eylem Planı” belgesinin altında imzası bulunan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’le dün İstanbul Adliyesi’nde görüşmeleri bekleniyordu.

Paylaş

ErgenekOn savcıları “İrtica Eylem Planı” belgesinin altında imzası bulunan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’le dün İstanbul Adliyesi’nde görüşmeleri bekleniyordu. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, İstanbul Adliyesi’nde yaptığı açıklamada, Albay Çiçek’in ifadesinin alınmayacağını söyledi.
Çolakkadı, Genelkurmay Askeri Başsavcısı’nın kendileriyle görüştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu olayla ilgili soruşturma başlattılar. Soruşturma kapsamında karşılıklı görüş ve belge alışverişi için görüşme yaptık. Askeri Savcılık, adı geçen albayın ifadesini ve imza örneklerini alarak kriminal incelemeye göndermiş. Esas olan imza karşılaştırması olduğundan imza örnekleri bize de gönderilecek. Bu nedenle ifadesinden şu an için vazgeçtik.”
AKP’DEN SUÇ DUYURUSU
AKP yöneticileri, Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen belgeyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ankara Adliyesi’ne gelerek, hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu’na sundu. Dilekçede, “gerekli soruşturmanın yapılarak fail veya faillerin ortaya çıkarılarak cezalandırılmaları hususunda gereğinin yapılması” talep edildi.
Tartışma yaratan belge dünkü CHP MYK toplantısı’nın da ana gündemiydi. Toplantıda konuşan Deniz Baykal, “TSK’nın bazı mensuplarının karıştığı bir hazırlık var ise bunun cezai yaptırımının yanında, idari yaptırımı da olmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

İRTİCA EYLEM PLANI DIŞ BASINDA

Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın ortaya çıkmasıyla başlayan gerginlik, dünya basınına da konu oldu.
The Wall Street Journal: Türkiye’deki laikliğin kendine özgü koruyucusu orduyla AKP arasındaki ilişkiler 2007 Nisan’ındaki internet muhtırasıyla dibe vurmuştu. İlişkiler bir kez daha dibe vurma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye Başbakanı, Genelkurmay Başkanı’nı savunarak, halkı provokasyonlara karşı uyardı.
Washington Post: Son olay, AB yanlısı hükümetle ordu arasında Ergenekon davası nedeniyle zaten var olan gerginliği daha da tırmandırdı. Kökleri siyasi İslam’a dayanan AK Parti ile generaller, yargıçlar ve akademisyenlerden oluşan laik yapılanma arasındaki iktidar mücadelesi 2002’den beri sık sık gerilimlere neden oluyor. BBC: Türkiye Başbakanı, AKP’yi devirmeyi amaçlayan darbe girişimi iddiasını görüşmek üzere Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan darbe iddiasının ortaya çıkarılmasını istedi.
Financial Times: Türk ordusu, AKP ile etkili bir dini hareketi ortadan kaldırmaya yönelik bir planla ilgili belgeyi soruşturma sözü verdi. Belgede doğru da çıksa, sahte de çıksa Ergenekon soruşturması nedeniyle ilişkileri zaten bozuk olan hükümetle ordu arasında yeni bir şiddetli gerginliğe yol açma tehlikesi taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Mayın yasası geri çekilsin!

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen üyeleri Ankara yollarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...