18 Haziran 2009 00:00

Mayın yasası geri çekilsin!

Uzun süren tartışmaların ve TBMM’nin Genel Kurulu’nda yaşanan olaylı görüşmelerin ardından yasalaşan ‘Suriye ve Türkiye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine’

Paylaş

Uzun süren tartışmaların ve TBMM’nin Genel Kurulu’nda yaşanan olaylı görüşmelerin ardından yasalaşan ‘Suriye ve Türkiye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine’ ilişkin tasarı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı. Kanun, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar tepkilerini dile getirdi.
HÜKÜMETİN İSTEDİĞİ OLDU
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Tayfun Özkaya, Cumhurbaşkanı’nın onayladığı taslakta, ilk olarak arazi temizleme işini askeriyenin, Genelkurmay’ın yapmasının öngörüldüğünü belirterek şöyle devam etti: “İkinci aşamada ise Maliye Bakanlığı’nın, ‘Hizmet Alımı’ şeklinde arazileri temizlemesi öngörülüyor. İlk taslakta, bu alanları tarıma açacak olan firmaya ya da konsorsiyumların, ‘Yap işlet Devret’ şeklinde devreye girmesi söz konusuydu. Uyguma nasıl olacak bilemiyoruz. İlk biçimiyle üçüncü seçeneğe hızla geçirebileceğini ortaya koyuyor. Hükümet bir yerde istediğine ulaşmış oldu.” Özkaya, bu durumda CHP’nin sözünü tutarak, kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi gerektiğini belirtti.
Mayınlı arazilerin devlet tarafından temizlenmesi gerektiğini söyleyen Tüm Köy-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Salih Ataş, mevcut arazilerin de diğer Hazine arazileri ile birlikte üretici köylülere verilmesini istedi. Mayınlı toprakların şirketlere verilmesine karşı olduklarını vurgulayan Ataş, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Muzaffer Denli, mayınlı arazilerle ilgili ziraat fakültelerine rol verilmesi gerektiğini söyledi. Denli, üniversitelerin oluşturacağı tarım modelinde halkın üretime dahil edilebileceğini belirtti.
Mayınlı toprakların çiftçiye ve köylüye dağıtılması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mervan Kaya, bu yasanın onaylanmasının arazilerin yabancı şirketlere verilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Kaya, yasanın derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, bunun için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)

44 YILLIĞINA KİRALANACAK

Gül tarafından onaylanan, 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkındaki Kanun, sınırda bulunan anti personel, anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini, imha edilmesini ve bu şekilde elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.
Yasaya göre mayınlı alanda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yeraltı zenginlikleri hakkında Maden Kanunu, Petrol Kanunu ve Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat hükümleri saklı olacak. Buna göre mayın temizlemeyi öncelikle Milli Savunma Bakanlığı yaptıracak. Bakanlık, Kamu İhale Yasası’nda savunma ve güvenlik hizmetleri için tanınan istisnadan yararlanarak, davet usulüyle ihalesiz olarak işi yaptırma yoluna gidecek. Bu formülle iş, Genelkurmay Başkanlığı’nın da istediği şekilde NATO ikmal ve bakım ajansı NAMSA’ya verilebilecek. Bu usul gerçekleşmezse, ihaleye Maliye Bakanlığı hizmet satın alarak çıkacak. Mayınlı araziler bu iki şekilde de temizlenmezse, tarımsal amaçlı kullandırılmak karşılığında ihale edilecek. Arazilerin temizlenmesi 5 yılı, temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması ise 44 yılı geçemeyecek.
CHP YARGIYA GİDECEK
Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı mayın yasasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmek üzere hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Sanıyorum önümüzdeki hafta netleşir, Anayasa Mahkemesi’ne başvururuz” dedi.
Ayrıca dün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, görüşmede mayın yasasının da gündeme geldiğini ve Cumhurbaşkanı Gül’ün “Ben popülist davranmam, bu imzayı gerekli gördüm” dediğini aktardı.
ÖNCEKİ HABER

Uras ve ‘Özgürlükçü Sol’ istifa etti

SONRAKİ HABER

Albayı sorgulamaktan vazgeçtiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...