19 Haziran 2009 00:00

Mersin’de 12 Eylül’le yüzleşen bir oyun

“ANLATILMAZ Bir Zulümdür Yaşadıklarımız” isimli tiyatro oyunu, toplumsal belleğin yenilenmesi anlamında önemli bir tarihi ve bu tarihe anlam kazandıran isimleri konu alıyor. Tiyatro, Mustafa Suphi’den Erdal Eren’e ‘karanlığın içindeki aydınlık yüzlerden’ 25 ismi yeniden konuşturuyor.

Paylaş

“ANLATILMAZ Bir Zulümdür Yaşadıklarımız” isimli tiyatro oyunu, toplumsal belleğin yenilenmesi anlamında önemli bir tarihi ve bu tarihe anlam kazandıran isimleri konu alıyor. Tiyatro, Mustafa Suphi’den Erdal Eren’e ‘karanlığın içindeki aydınlık yüzlerden’ 25 ismi yeniden konuşturuyor. Emek, demokrasi, insan hakları, bilim ve sosyalizm mücadelesinde bedel ödemiş insanların bu kez sahneden sesleneceği oyun, 20 Haziran tarihinde Mersin’de izleyici karşısına çıkacak. Oyunun yazarı Adil Okay, “Hedefim sadece hayatlarını kaybetmiş kahramanları anmak değil, aynı zamanda izleyicileri kendileriyle yüzleştirmek” dedi.
Merhaba Sanat Tiyatrosu ve Mersin 78’liler Derneği’nin birlikte sahnelediği oyun, son yılların az sayıdaki politik tiyatrolarından. Durum böyle olunca pek çok çevreden de büyük ilgi ve destek topladı. Oyunda, Merhaba Sanat Tiyatrosu oyuncuları Akın Hanbay, Bahadır Benjamin Bingöl ve Mehmet S. Çağlar’a Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şube Başkanı Av. Cüneyt Durnaoğlu, 78’liler Derneği Üyesi Ali Sesal, esnaf Mehmet Karabulut, işsiz üniversite öğrencisi Özgür Artık, matbaacı Tülin Şahin Okay ve öğrenci Zeynep Altan eşlik ediyor.
Adnan Yücel’in ‘Dörtlerin Gecesi’ destanından da yararlanarak oyunu oluşturan Adil Okay’ın kendisi de bir 12 Eylül mağduru. Okay, “Kaldı ki, bunların bir tanesi, bizzat ömrünü sosyalizm mücadelesinde geçiren, her darbede içeri alınan, işkence gören ve zindanlarda kaptığı veremin erken öldürdüğü babam süleyman Okay’dı” dedi. Oyunun önemine vurgu yapan Okay, oluşmasında ve sahnelenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Oyunu yöneten Merhaba Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ramazan Velieceoğlu, oyunu sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de sergilemek istediklerini söyledi.
“Anlatılmaz Bir Zulümdür Yaşadıklarımız”, 20 Haziran’da Akdeniz Belediyesi Tiyatro salonu’nda sahne alacak. (MERSİN)
Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Aile hekimliği, uygulandığı pilot bölgelerde hüsrana uğradı

SONRAKİ HABER

Sean Penn’den ‘aile’ molası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...