19 Haziran 2009 00:00

Desa patronu zor durumda

Desa Deri’de 1 yılı aşkın süredir devam eden direniş ve uluslararası kampanya, patronu zor durumda bıraktı. İşe iade davasını kazanan işçileri geri almaması üzerine, Marks & Spencer gibi firmaların siparişleri kesmesiyle zor duruma düşen patron ile sendika arasında görüşmeler yeniden başladı.

Paylaş

Desa Deri’de 1 yılı aşkın süredir devam eden direniş ve uluslararası kampanya, patronu zor durumda bıraktı. İşe iade davasını kazanan işçileri geri almaması üzerine, Marks & Spencer gibi firmaların siparişleri kesmesiyle zor duruma düşen patron ile sendika arasında görüşmeler yeniden başladı. Düzce’de bulunan fabrikanın önünde devam eden direnişi önceki gün bitiren Deri-İş ve işçiler ise kampanyayı büyüterek devam ettireceklerini açıkladılar.
FABRİKA ÖNÜNDE 453 GÜN
Desa Deri’nin Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikası önünde önceki gün bir kez daha bir araya gelen direnişçi işçiler, Deri-İş yöneticileri, Desa direnişçisi Emine Aslan ve Düzce’de bulunan sendikaların yöneticileri, fabrika önündeki eylemi bitirdiklerini açıkladılar. Burada basına açıklama yapan Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, 453 gün önce fabrika önünde başlattıkları direnişi bitirme kararı aldıklarını dile getirdi. Desa direnişine Türkiye’den ve yurtdışından destek veren emek dostları ile Desa’ya karşı başlattıkları kampanyayı büyüterek sürdürdüklerini dile getiren Servi, Desa patronu işçileri işe geri almadığı sürece kampanyanın devam edeceğini söyledi. İşe iade davasını kazanan işçilerden sadece 3’ünün geri alındığı, 15’inin ise paralarının hesaplarına yatırıldığı bilgisini veren Servi, davası sonuçlanan 7 işçinin işe geri alınması için fabrikaya başvuruda bulunduklarını, 6 işçinin davasının, 2 işçinin ise sendikal tazminat davasının devam ettiğini belirtti. Desa’da yaşanan sürecin yasaların sadece patronlar için uygulandığını bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Servi, işçilerin işe geri alınmaması halinde konuyu AİHM’e götürecekleri uyarısında bulundu.
SİPARİŞLERİ İPTAL EDİLDİ
İşe iade kararlarının ardından Desa Deri’ye sipariş veren birçok firmanın, işçilerin mağduriyeti giderilene kadar siparişlerini iptal ettiğini dile getiren Servi, bu durumun patronu zor durumda bıraktığını söyledi. Patronun zor durumdan kurtulmak için ‘Seçtiğim 3-5 kişiyi işe alayım’ teklifinde bulunduğunu anlatan Servi, “Biz arkadaşlarımızın tamamının işe alınmasını istiyoruz ve bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Kampanyayı sürdürmekte ve büyütmekte kararlıyız” diye konuştu. Servi, direniş boyunca kendilerini yalnız bırakmayan tüm emek dostlarına teşekkür etti. Eylemin ardından direniş yerini temizleyen, dövizlerini ve pankartlarını toplayan işçiler, toplu olarak Düzce Petrol-İş Şubesi’ne giderek toplantı yaptılar. Toplantıda, ilerki süreçte yapılacaklar konuşuldu. (Düzce/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Pazara hangi parayla çıkalım?

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa