19 Haziran 2009 00:00

Pazara hangi parayla çıkalım?

BURHANİYE ekonomisinde önemli bir yeri olan ve binlerce insana iş, ekmek kapısı olan sektör inşaatçiliktir. İnşaat işçilerinin kimisiyle iş beklerken kimisiyle kahvehanede, kimisiyle de çalıştığı inşaatta; hükümetin ve Başbakan’ın “Kriz bizi teğet geçti” sözünü...

Paylaş

BURHANİYE ekonomisinde önemli bir yeri olan ve binlerce insana iş, ekmek kapısı olan sektör inşaatçiliktir. İnşaat işçilerinin kimisiyle iş beklerken kimisiyle kahvehanede, kimisiyle de çalıştığı inşaatta; hükümetin ve Başbakan’ın “Kriz bizi teğet geçti” sözünü, ekonomik paketi ve “Eve kapanma pazara çık kampanyası”nı görüştük.
İbrahim Sayıl 40 yaşında ve yaklaşık 18 senedir Burhaniye’de inşaatlarda soğuk demir ustası olarak çalışıyor. Son iki senedir diğer senelere göre ekonomik olarak çok gerilendiğini belirten Sayıl, aybaşı geldiğinde kirayı, elektrik ve su faturasını ödeyebildiğinde kendini şanslı saydığını söylüyor. “Geçen sene bu yıldan iyiydi” diyen Sayıl, bir buçuk yıldan beri aynı ücrete çalıştıklarını ama yine de iş bulmakta zorlandıklarını ifade etti. “Geçen hafta 2 gün, bu hafta sadece 1 gün çalıştım” diye sözlerine devam ediyor Sayıl ve ekliyor: “Ben de bu ülkenin vatandaşıysam, açılan bu paketlerin hep zenginlere değil çalışanlara da açılması lazım.” Sayıl, Başbakan’ın “Halkta para var” sözüne karşılık da “Doğru ama onun oğlunda, ve çevresinde var; 18 senedir çalışıyorum inşaatlarda, hiçbir şeyim yok” şeklinde cevap veriyor.
52 yaşındaki Sadık Acar, denk gelirse günlük inşaat işlerinde çalıştığını belirterek, “Yevmiyeli iş böyle, iş bulabilirsek şanslıyız bulamazsak açız” diyor. İşsizlikle ilgili yasa çıkması gerektiğine dikkat çeken Acar, “Avrupa’da olduğu gibi işsizlikle ilgili ödenek çıkmalı, yoksa aç kalan insan çok olur” diye konuşuyor. “1973 yılında sigortam başladı, çalıştığım işler kısa süreli ve düzensiz olduğundan halen emekli olamadım” diyen Acar, vatandaş yararına yasa çıkmadığı için artık devletten de ümidini kestiğini vurguluyor.
35 yıldır inşaatlarda sıva ustası olarak çalıştığını belirten Celal Zaim, 2 ay orada 3 ay burada çalıştığı için bir türlü emekli olamadığını söyledi. Krizin esas olarak çalışanlara var olduğuna dikkat çeken Zaim, “10 yıldan beri işlerde azar azar azalma var, 5 yıldır ücretler artmadığı gibi bir de limon gibi sıkılıyoruz. Ayrıca yaşlandıkça iş bulmakta zorlanıyoruz, hiçbir sosyal güvenliğimiz de yok, hastalıklarda çok zorluk çekiyoruz” diye konuştu.
“2 Yıldır kriz de var işsizlik de var” diyen Ecevit Bayram, sektörde tanıdık varsa iş bulunabileceğini, yoksa iş olmadığını söyleyerek inşaat sektörünün halini ortaya koyuyor. 2 yıl önce İstanbul’dan geldiğini belirten Bayram, “2 yıldır aynı yevmiye, hiç değişmedi. Bu hükümet başta olduğu sürece düzeleceği de yok bu krizin” diyor.
15 yaşından beri inşaatlarda çalışıyor Mithat Yıldız. 7-8 ay boyunca çalışmadığı günler olduğunu söyleyen Yıldız, daha önceki senelerde 3-4 yerde ellerinde iş olduğunu ve sıva alçı işi yaptıklarını, şimdi ise bir tane bulduklarında şükrettiklerini dile getirdi. İş bulduğunda da 8-10 gün çalıştığını ifade eden Yıldız, “Onunla da ne yapabilirsin ki; hanım hasta, ben çalışmadığım için sigorta durmuş, tedavi ettiremiyorum. Pazara çık diyorlar, nasıl çıkayım pazara, neyle” diye soruyor. (BURHANİYE)
ÖNCEKİ HABER

Dolu ekili alanlara zarar verdi

SONRAKİ HABER

Desa patronu zor durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...