20 Haziran 2009 00:00

Peru’da yerlilerin direnişi kazandı

YABANCI şirketlere Amazon’un doğal kaynaklarından yararlanma yolunu açan toprak yasası, Peru Kongresi tarafından iptal edildi.

Paylaş

YABANCI şirketlere Amazon’un doğal kaynaklarından yararlanma yolunu açan toprak yasası, Peru Kongresi tarafından iptal edildi.
60’tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolara neden olan iki toprak yasasının iptaliyle, Amazon yerlileri de gösterilerine son verdi. Yerli gruplar, haftalardır süren grevler ve direnişin ardından tarihi bir zafer kazandı.
Protestolara ve ölümlere neden olan kararnameler, Kongre’nin, ABD ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasını uygulamak için Cumhurbaşkanı Alan Garcia’ya verdiği yetkiler çerçevesinde çıkarılmıştı. Amazon yerlileri, kendilerine danışılmadığını söyleyerek eylemlere başlarken, komşu Bolivya da itiraz etmişti.
Yerliler, yasaların iptalini sevinç gösterileri ile karşıladı ve iki aydır süren grevler ve ablukaların biteceğini duyurdu. Bu ay başında, bir yola barikat kuran binlerce yerliyi uzaklaştırmak üzere müdahale eden polis ile halk arasında çatışma çıkmıştı. Garcia, çarşamba günü Amazon yerlilerinden kararnameleri çıkarmadan önce onlara danışmadığı için özür diledi. Peru Başbakanı Yehude Simon da iki aya kadar istifa edeceğini açıkladı. Ülkedeki Amazon yerlilerinin lideri Alberto Pizango ise olaylar yüzünden Nikaragua’ya siyasi sürgüne gitmek zorunda kalmıştı.
Yerli hakları grubu Aidesep’in başkanı Daysi Zapata, yasaların iptalinin Peru’daki tüm yerliler için tarihi bir zafer olduğunu söyledi. Yerli gruplardan yollara ve nehirlerin üzerine kurdukları barikatları kaldırmalarını ve protestolara son vermelerini istedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere Hizbullah’la görüştü

SONRAKİ HABER

Kolombiya sivilleri öldürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...