20 Haziran 2009 00:00

Maliye Bakanlığı’na sert cevap

MALİYE Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın suçlamalarına oda yönetimi sert tepki gösterdi.

Paylaş

MALİYE Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın suçlamalarına oda yönetimi sert tepki gösterdi.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) aylarca sürdürdüğü incelemelerin sonuçlarının yaklaşık bir yıl sonra bugün gündeme getirilmesinin düşündürücü olduğunu söyleyen oda basın birimi, gündeme getirilen suçlamalara tek tek yanıt verdi.
Suçlama: Oda yetkililerinin yaptıkları seyahatlerin bir kısmında hem ilgililerin yemek ve yatma giderlerinin üstlenildiği, hem de kendilerine harcırah ödendiği; bu durumda ödenen harcırahlar üzerinden yapılması gereken gelir vergisi kesintisinin yapılmadığı.
Açıklama: TÜRMOB ile yapılan görüşmeler sonucunda, oda üyelerini temsilen atanan TÜRMOB delegelerinin mesleki ve kişisel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla, uluslararası çok önemli bir etkinlik olan ve uzun yıllar ülkemizde yapılması mümkün olmayan Dünya Muhasebe Kongresi’ne katılımlar müfettiş raporu gereğince TÜRMOB tarafından karşılanmış ve bu konuda odaya gönderilen fatura, oda tarafından TÜRMOB’a iade edilmiştir.
Suçlama: Oda Yönetim, Denetim ve Disiplin Kuruyu üyeleri için giderleri oda bütçesinden karşılanmak üzere toplam 23 bin 730 lira olan özel sağlık sigortası harcaması yapıldığı ve bu harcamaların “temsil ağırlama gideri” kalemi altında muhasebeleştirildiği, bu durumun ayrıca “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Yönetmeliği” çerçevesinde ayrıca değerlendirilmesinin gerekli olduğu.
Açıklama: Oda Yönetim Kurulu’nun yanında, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri ile oda bünyesinde oluşturulan komite, kurul ve komisyonlarda üye olarak görev yapanların oda adına temsil yetkilerinin bulunduğu kabul edilerek, bu çerçevede kurul, komite ve komisyon üyeleri ile oda tarafından görevlendirilen sair kişilerin odayı temsilen veya oda tarafından görevli olarak, mesleki etkinliklere katılmaları halinde masraflarının oda bütçesinden karşılanması konusunda genel kurula ayrıntılı bilgi verilerek, bu kişiler adına şimdiye kadar ödenen harcamalar ve bundan sonra yapılacak harcamaların ödenmesi hususu genel kurulun onayına arz edilmiş, genel kurul harcamaları onaylamış ve oda yönetimi, genel kurul tarafından ibra edilmiştir.
EK BEYANMAMELER GÖRÜLMÜYOR
Suçlama: Genel kurula sunulan raporlarda, oda tarafından düzenlenen kuruluş yıl dönümü balosuyla ilgili olarak 90 bin 320 lira gider yapıldığı ve aynı tutarda gelir elde edildiği şeklinde bilgi verilmesine rağmen, yapılan incelemede, bu organizasyonla ilgili 5 bin 700 lira tutarında başka bir gider kalemine kaydedilen ayrı bir harcamanın daha var olduğu, bu harcamaya ilişkin belgenin bulunmadığı ve bunun Yönetim Kurulu üyeleri tarafından tanzim edilen bir tutanakla belgelendirilmeye çalışıldığı. 90 bin 320 lira tutarında olduğu belirtilen balo gelirinin de aslında sadece 35 bin 400 lira olduğu, geriye kalan 54 bin 920 liranın protokol olarak tabir edilen kişilerin katılım bedelinin karşılığı olduğu, ancak bu kişilerden herhangi bir ücret tahsil edilmediği, bu tutarın oda bütçesinden karşılandığı ve bu yolla genel kurula, balo organizasyonunun denk bütçe ile gerçekleştirildiği yönünde yanıltıcı bilgi verildiği.
Açıklama: Odanın kuruluş yıl dönümü balo bütçesi, denk bütçe esasına göre yapılmakla birlikte baloya İstanbul ve Ankara’daki resmi protokol, TÜRMOB, TESMER temsilcileri, SMMM ve YMM odaları yöneticileri de katılmakta olup, protokol çerçevesinde katılan bu kişilerin katılım ücretlerinin zorunlu olarak temsil ve ağırlama giderleri kapsamında oda bütçesinden karşılandığı ve 2007 yılında yapılan balo için 54 bin 920 YTL civarındaki bu harcama ile ilgili genel kurula ayrıntılı bilgi verilerek, yapılan harcamalar genel kurulun onayından geçirilmiştir.
Bu konuda oda tarafından gerekli düzeltmeler yapılarak, ek beyannameleri ilgili vergi dairesine verilmiş, düzeltmeler nedeniyle tahakkuk eden gelir vergisi ve sair ödemeleri yapılmıştır. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bergama’da kriz paneli

SONRAKİ HABER

Çalışırken batıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...