20 Haziran 2009 00:00

Krizin faturası ağır

ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKO) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle geçim ve nakit sıkıntısı yaşayan herkesin kredi kartına sarıldığını söyledi.

Paylaş

ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKO) Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle geçim ve nakit sıkıntısı yaşayan herkesin kredi kartına sarıldığını söyledi. Krizin “teğet değil, delip geçtiğini” söyleyen Göktaş, “Bu yılın ilk yarısı itibariyle ülkemizde 6 bin 371 şirket, 24 büyük ölçekli imalathane, 8 bin 975 KOBİ kapısına kilit vurdu” dedi.
ÇETKO Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, ekonomik krizin vatandaşı perişan ettiğine dikkat çekerek, mevcut krizin vatandaşı kredi kartı borçlanmasına ittiğini söyledi. Nakit sıkıntısı çeken, geçim sıkıntısı çeken memur,işçi, esnaf, işveren, çiftçi, emekli tüm herkesin kredi kartına sarıldığına dikkat çeken Göktaş, “Tabi getirisini ve götürüsünü hesap etmeden kartlara sarılıyorlar. Cinnet geçirenler, canına kıyanlar, çoluk çocuğunu boğazlayanların haddi hesabı yok. Şu an ödeme durumu olan da olmayan da karta sarılmış. Vatandaşın cebinde 5-10 kart var. Birinden çekip diğerini yatırarak işi götürmeye çalışıyor ve son 2 yılda ise bu iş de dönmez oldu, kartlar elde patladı” şeklinde konuştu.
KRİZDE 1.5 MİLYON KİŞİ KART MAĞDURU
2008 ve 2009 yılının ilk yarısında kredi kartı mağduru sayısının 1 milyon 450 bin kişi olduğunu söyleyen Göktaş, “Kriz her alanda kendini hissettirmekte ve alenen göstermektedir. Çarşıya pazara baktığınızda dün 10-15 liraya satılan tişörtü 3-4 liraya bulabiliyorsunuz ama ne alan ne de satan bu işten memnun” dedi. Göktaş, “Hiç boş dükkan bulamayacağınız cadde ve sokakta dükkanlar kapanmış vaziyette. Piyasa ölü. Piyasada çek ve senet dönüyordu o da dönmez oldu. Çünkü karşılıksız çek sayısı korkunç arttı. Bırakın senedin ödenmemesini. Karşılıksız çek şu anda geçen yıla oranla daha yılın yarısındayız ama yüzde 64 artış göstermiş” diye konuştu.
‘SON BİR YILDA 6 BİN 371 ŞİRKET KAPANDI’
Mevcut vergilendirme sisteminin adaletsiz olduğunu söyleyen Göktaş, “Tarladan sofraya kadar bir mal 4-5 kez KDV uygulamasından geçmekte ve bir o kadar da ÖTV, ETV gibi dolaylı dediğimiz vergiler var. Vergi yükü de çok ağırdır. Kısacası bu yılın ilk yarısı itibariyle ülkemizde 46 bin 800 esnaf işini terk ederken, 6 bin 371 şirket, 24 büyük ölçekli imalathane ve 8 bin 975 KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekli iş yeri kapanmıştır. O yüzden kriz delip geçmiştir. Vatandaşta da para yok. Ne yapacağını şaşırmış durumdadır” dedi. (HATAY)

İSTİHDAM VE ÜCRETLER ERİDİ
Krizin faturası yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre sanayide yüzde 10.4 istihdam kaybı, yüzde 4 ücret kaybı oldu.
Ücret kaybı bir önceki çeyreğe göre karşılaştırmada yüzde 8.5’e kadar çıktı.
Ana sanayi grupları sınıflamasında 2009 yılı birinci dönemde, istihdam, bir önceki yılın aynı dönemine göre, ara malı İmalatında yüzde 12.7, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 12.7, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 7.9, enerjide yüzde 5.9 ve sermaye malı imalatında yüzde 11.5 azalış gösterdi.
Bir önceki döneme göre, ara malı İmalatında yüzde 8.7, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 8.7, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 5.6, enerjide yüzde 2 ve sermaye malı imalatında yüzde 7.7 azalış görüldü.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bir fosil deposu: Grube Messel

SONRAKİ HABER

Bergama’da kriz paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa