20 Haziran 2009 00:00

ABAKÜS

Peer-to-peer (P2P) dosya paylaşımına sert yaklaşan ülkelerden biri olan Fransa’da, yargı oldukça önemli bir karara imza attı. Fransa’nın P2P dosya paylaşımı konusundaki sertliği Cumhurbaşkanı...

Paylaş

Peer-to-peer (P2P) dosya paylaşımına sert yaklaşan ülkelerden biri olan Fransa’da, yargı oldukça önemli bir karara imza attı. Fransa’nın P2P dosya paylaşımı konusundaki sertliği Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin yoğun gayret ve çabaları ile birlikte oldukça artmış, dosya paylaşımcılarının tespiti için askeriye devreye sokulmuş ve iş paylaşımcıların Internet bağlantısını kesmeye yarayan bir yasa çıkarmaya kadar varmıştı. Çıkarılan bu yasa, parlamentoda yer alan bazı muhalif milletvekilleri tarafından yargıya taşındı. Yasayı inceleyen mahkeme heyeti, Internet bağlantısını kesmenin, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nde yer alan iletişim özgürlüğü maddesi ile çeliştiğine ve bu nedenle yasanın uygulanmasının suç teşkil edeceğine karar verdi. Mahkemenin bu kararının ardından Internet bağlantısı kesme operasyonları askıya alındı. Görünen o ki, müzik ve film tekellerinin talepleri bir kez daha -üstelik de Fransa cumhurbaşkanının müdahalesine rağmen- yargıya takıldı. Bakalım bir sonraki hamleleri ne olacak?
P2P dosya paylaşımına engel koyma konusunda Fransa’yı aratmayan ülkelerden biri de İngiltere. İngiltere de Fransa’da çıkarılan bağlantı kesme yasasına benzer bir yasa çıkarmayı planlayanlardan. Her ne kadar ayrıntılar henüz netleşmemiş olsa da, yasa ile P2P dosya paylaşımcılarına bağlantı kullanım kotası getirilmesi, bağlantı hızlarının düşürülmesi ya da Internet bağlantısının tümden kesilmesi tartışılıyor. Konu çeşitli anket çalışmalarının da gündemine girdi. İngiltere’de 1500 kişi ile yapılan bir ankete göre katılımcılardan sadece yüzde 33’lük bir kısmı Internet Servis Sağlayıcı’lardan (ISS) gelecek bir uyarı mektubu ile korsan paylaşımdan vazgeçeceğini belirtti. ISS’nin uyarı mektubunda ‘korsan paylaşıma devam edildiği takdirde Internet bağlantısının kesileceği’ tehdidinin savrulması durumunda, bu oran yüzde 80’lere sıçrıyor. Geriye kalan yüzde 20’lik kesim ise P2P dosya paylaşımına daha güvenli, daha zor takip edilebilir yöntemlerle devam edeceğini belirtti. Bu cephede de -yargı müdahalesi olmasa dahi- tekeller istediklerini alamayacak gibi görünüyor.
Bu arada daha güvenli yöntemler demişken, iki yeni ‘daha güvenli’ bağlantı hizmeti devreye giriyor. Bunlardan ilki, bu köşeyi takip edenlerin yakından tanıdığı Korsan Körfezi (The Pirate Bay) tarafından kurulan IPREDATOR[1]. Henüz deneme aşamasında olan IPREDATOR ile tüm bağlantılarınızı kolayca bir VPN (Virtual Private Network: Sanal Özel Ağ) bağlantısı içinde şifreleyebiliyor ve istenmeyen 3. şahısların, ISS çalışanlarının, hükümet görevlilerinin bağlantılarınızı incelemesini neredeyse imkansız hale getirebiliyorsunuz. BitBlinder[2] da aşağı yukarı aynı mantıkla çalışan bir sistem. Her iki sistemde de bir dosya indirirken ya da bir sayfa açarken bağlantınız şifrelenmiş bir halde oluşturuluyor ve şifreleme için kullandığınız servisin çıkışındaki sunucuya ulaşana kadar şifreli kalıyor. Çıkışta yer alan sunucudan da sizinle beraber binlerce kullanıcı çıkış yaptığından, sizin bağlantınızın takip edilerek tanımlanabilmesi mümkün olmuyor. Ancak bu yöntemin keylogger, backdoor vb. yöntemlerle izlenmeniz durumunda herhangi bir faydası yok.
[1] http://ipredator.se
[2]http://www.bitblinder.com
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

EVRİME MESSEL’DEN BAKMAK

SONRAKİ HABER

Bir fosil deposu: Grube Messel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa