20 Haziran 2009 00:00

Halk TV’de 4 gazeteci atıldı

AKP’ye yakınlığıyla bilinen atv-Sabah grubu’nda grev sürerken, “CHP’nin kanalı” diye bilinen Halk TV’de de TGS üyesi 4 basın emekçisi toplusözleşme sürecinde işten atıldı.

Paylaş

AKP’ye yakınlığıyla bilinen atv-Sabah grubu’nda grev sürerken, “CHP’nin kanalı” diye bilinen Halk TV’de de TGS üyesi 4 basın emekçisi toplusözleşme sürecinde işten atıldı.
Başbakan’ın damadının da ortakları arasında yer aldığı atv-Sabah Grubu’nda Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyelerinin sürdürdüğü grev 128. gününü geride bırakırken, muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kanalı olarak bilinen Halk TV’de gazeteci kıyımı yaşandı. Kanal, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 4 basın emekçisinin işine son verdi. Toplusözleşme sürecinde işten atılan gazeteciler, Halk TV yöneticilerinin sendikaya tahammülsüzlüğüne tepkililer.
AKP ve CHP’liler kameralar karşısında birbirleriyle çarpışadursun, sıra kameranın arkasındaki basın emekçilerinin haklarına gelince aynı tavrı alıyorlar. CHP’nin televizyon kanalı olarak bilinen kanalda, önceki gün TGS İşyeri temsilcisi kameraman İhsan Şahin, sanat yönetmeni Erdal Yücedağ, spiker Ebru Tekin ve muhabir Sidal Yerlikaya Palaoğlu, Halk TV yayın yönetmeni İsmet Bayhan tarafından işten atıldılar.
SENDİKADAN TEPKİ
Toplusözleşme sürecinde, noter kanalıyla iş akitlerinin feshedildiğini öğrenen gazetecileri işyerlerinde ilk ziyaret eden TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve TGS Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu oldu. İpekçi, atv-Sabah’ta 126 gündür grevlerinin sürdüğünü, grevlerine destek istemek üzere Meclis’te milletvekilleriyle görüştüklerini hatırlattı. İşyerinde yaşanan hukuksuzluğa karşı AKP dışında grubu bulunan partilerden destek sözü aldıklarını kaydeden İpekçi, “Halk TV gibi demokrasiden yana bir televizyonda TGS üyelerinin işten çıkarılmasına şaşırdık” diye konuştu.
‘SENDİKAYA DÜŞMANLIK’
İşten çıkarmaları gerçekleştiren yetkililerin cezalandırılmasını talep eden İpekçi, Halk TV’de sendikal örgütlülüğe “düşmanca” yaklaşılmasını kınadı. Adeta intikam almak için işten çıkarma yapıldığına dikkat çeken İpekçi, işten atmaların sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını istedi. “Burada eylem yapmıyoruz, ancak bir yetkiliyle görüşmeyi bekliyoruz” diye konuşan İpekçi, Halk TV’de birçok çalışanın sigortasız çalıştırıldığını da öğrendiklerini belirterek, “Burada sigortasız, sendikasız ve sendikalı işçiler olarak işyerine, haklarımıza sahip çıkacağız” dedi.
SİGORTASIZ ÇALIŞANLAR UZAKLAŞTIRILDI
İşten atılan spiker Ebru Tekin, 2 yıldır sendikalı olduklarını ve haklarını kazanmak için mücadele ettiklerini dile getirdi. Sendika hakkına düşmanca yaklaşılmasının doğru olmadığını ifade eden Tekin, “anayasal hakkımız olan sendikalaşma ve iş güvencemiz için mücadele ettik. Siyasi partileri bize destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Muhabir Sidal Yerlikaya Palaoğlu ise “hak verilmez alınır” sloganının Türkiye’de yıllardır birebir yaşandığını ifade ederek, “hep birlikte arkadaşlarımızla mücadele edeceğiz, CHP’den de destek bekliyoruz” dedi.
Akşam haberlerinin canlı sunulmadığı Halk TV, banttan yayına başladı. Sigortasız çalışan 15 kişinin de işyerinden uzaklaştırıldığı belirtilen Halk TV’de, gazeteciler sabaha kadar beklediler. TGS yöneticilerinin dün görüştüğü Halk TV Yayın Yönetmeni İsmet Bayhan, işten çıkarmaların kişisel tasarrufu olduğunu söyledi. Gazetecileri, “verimsiz” oldukları için işten çıkardığını bildiren Bayhan, CHP yönetiminin işten çıkarmaların sorumlusu olmadığını dile getirdi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Irak Ulusal Müzesi sanal ortamda

SONRAKİ HABER

EVRİME MESSEL’DEN BAKMAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...