20 Haziran 2009 00:00

Belge polemiği sürüyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taraf gazetesinde yayınlanan eylem planının halkın iradesine, Anayasa ve demokrasiye büyük bir ihanetten başka bir şey olmadığını söyledi.

Paylaş

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taraf gazetesinde yayınlanan eylem planının halkın iradesine, Anayasa ve demokrasiye büyük bir ihanetten başka bir şey olmadığını söyledi.
Abant Platformu’nun “Demokratikleşme: 12 Eylül’den AB’ye Siyasi Partiler” konulu toplantısının açılışında konuşan Bülent Arınç, son günlerde gündemi meşgul eden belgeye değindi. Türkiye’nin reformlar konusunda dinamik bir sürece girdiği bir zamanda söz konusu belgenin ‘sahte mi gerçek mi’ olduğunun tartışıldığını ifade eden Arınç, “İktidarın sonlandırılması için ne yapılması gerektiği konusunda akıldanelik yapılıyor: Bu, halkın iradesine karşı, Anayasa’ya karşı, demokrasiye karşı büyük bir ihanetten başka bir şey değildir” dedi.
‘PRİM VERİLMİYOR’
Tartışmaların bir rejim sorunu haline gelmemesini sevindirici bir durum olarak gören Arınç, “Bir taraftan soruşturma yapılıyor, bir taraftan hayat devam ediyor. Artık herkes sabah kalktığında Hasan Mutlucan’ın türküsü var mı diyerek radyoyu açma ihtiyacı duymuyor. İyi bir noktadayız. İyice küçülüyorlar, iyice güçsüzleşiyorlar. Artık kendilerini alkışlayanların alkışlarından mahrum hale geliyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de sivil iradenin önüne engeller koymak isteyenlere artık prim verilmediğine dikkat çeken Arınç, “Yeni bir anayasa için Allah muhafaza yeni bir darbeyi gözlemek mi lazım?” dedi. Halk tarafından seçilmenin demokratikleşme için tek başına yeterli olmadığını belirten Arınç; ordu, yargı, üniversiteler ve basının da bu sürece destek vermesi gerektiğini vurguladı. Arınç, ordunun demokratikleşme sürecine uygun bir yapılanma ve zihniyet içerisinde olması, özellikle yüksek yargının içtihat ve kararlarında demokrasi perspektifinden bakması gerektiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

BARANSU İFADE VERDİ
Taraf gazetesinde yayımlanan “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı” haberini yapan gazeteci Mehmet Baransu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’a ifade verdi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen Baransu’nun, Savcı Altınışık tarafından, 12 Haziran 2009 tarihli Taraf gazetesindeki haberde kullanılan ve üzerinde Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzası bulunduğu iddia edilen belgeye ilişkin ifadesi alındı. “Belgeyi nereden bulduğu” sorulan Baransu’nun, Basın Kanunu’nun 12. maddesine göre haber kaynağını gizli tutma hakkını kullandığı öğrenildi.
Gazeteci Mehmet Baransu’yla “Ergenekon” soruşturmasını yürüten savcıların da görüştüğü öğrenildi.

O FOTOKOPİNİN NEREDE OLUŞTUĞU ÖNEMLİ
“İrtica Eylem Planı” üzerindeki imzanın gerçek olup olmadığı sorusunun yanıtı için mahkemenin incelemesi beklenirken, Adli Tıp Uzmanı Sevil Atasoy, bunun fotokopi üzerinden anlaşılamayacağını söyledi. CNN Türk’e konuşan Adli Tıp Uzmanı Sevil Atasoy, “Fotokopi üzerinden kesinlikle inceleme yapılamaz. Çünkü bir imza karşılaşmasında en az 15 kadar parametre incelenir. Bunlar kişiye özgü karakteristik ve kaligrafik özelliklerdir. Fotokopide karşılaştırılamaz” yorumunu yaptı.
O fotokopinin nerede oluştuğuna bakmanın daha önemli olduğunu savunan Atasoy, “Belge fotokopiyse zaten imzaya odaklanmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Hangi bilgisayardan çıktığına bakmak gerekir. Belgenin nerede oluşturulduğunu bulmak lazım... Sanırım da bu yolda çalışılıyor” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kadraj

SONRAKİ HABER

Dünden bugüne ‘Yazının Öyküsü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...