21 Haziran 2009 00:00

Kadraj

Okulların tatil olmasıyla bazı ailelerde telaş da başlamış oldu. Aile fertlerinin tamamı olmasa da bir kısmı için tatile çıkma programları başladı. Tatil ve gezi deyince hemen akla fotoğraf makineleri geliyor.

Paylaş

=Okulların tatil olmasıyla bazı ailelerde telaş da başlamış oldu. Aile fertlerinin tamamı olmasa da bir kısmı için tatile çıkma programları başladı. Tatil ve gezi deyince hemen akla fotoğraf makineleri geliyor. Fotoğrafla uğraşanlara, ilk defa fotoğraf çekecekler katılacak.
Mutlu azınlık mensubu kimi gençler, miskin miskin günlerini geçirip baba parasıyla yurtdışında eğlenecekler. Kimi gençler bir iş bulup çalışmaya devam edecekler. Bütçelerini ayarlayabilen gençler ise tatil yaparken hem eğlenecekler, hem de kendilerini geliştirecekler. Bu anlamda düzenlenen gençlik kampları önemli bir yer tutuyor. Kolektif yaşam, birlikte üretim içerisinde tatil yapacaklar. Daha önceki yıllarda katıldığım Dikili ve Gümüldür gençlik kamplarında fotoğraf atölyesi çalışmalarında bulundum. Tanıştığım gençlerin birçoğu ile ilişkimiz sürüyor. Fotoğrafa hobi olarak başlayıp kamptaki atölye çalışmalarından sonra fotoğrafı sanatsal bir yaşam biçimine dönüştürerek, okullarında ve çevrelerinde aktif olarak ‘fotoğraf üretenler’ olmaları beni gerçekten sevindiriyor. Bu genç arkadaşlardan biri 2007 Dikili kampında tanıştığımız Nihat Karadağ. İktisat mezunu fotoğrafçı oldu. Bir süre Evrensel gazetesinde çalıştı, şimdilerde bir ajansta fotoğrafçılık yapıyor. Bu günlerde Marmara Üniversitesi’nde fotoğraf alanında yüksek lisans yapmak için uğraşıyor. Başarılar diliyorum. Geçen hafta mail yollayan Celal Yıldırım da bugünkü yazımın konusunu oluşturdu. Mailini paylaşıyorum:
“Merhaba hocam, ben Kocaeli’nden Celal Yıldırım. Geçtiğimiz yaz Gümüldür gençlik kampında tanışmıştım sizinle ve fotoğrafa bakış açım o gündür değişti. Artık fotoğrafın bir yaşam yansıması olduğunu, sizin söylemlerinizle daha iyi anlamış durumdayım. Fırsat buldukça fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Hocam, son zamanlarda çocuk fotoğrafları çekiyorum, onları çekmek hem daha kolay hem de fotoğrafa yakışıyorlar. Yine teknikten biraz uzağım hocam; konu odaklı çekiyorum, bilmiyorum hata mı yapıyorum, makinede zaman kaybetmek istemiyorum.
Çektiklerimden birkaçını size yolluyorum, değerlendirmeleriniz önemlidir benim için….”
Hep söylediğim gibi fotoğraf, yaşamımıza anlam katmak için bir araçtır. Kendimizi ifade yöntemidir. İçerik ve biçimsel yanlarının üst üste çakışması gerekir. İçerikten anlaşılması gereken, senin de ifade ettiğin fikir ve bu fikrin yansıtılmasıdır. Bu da teknik sorunların giderilmesi ile olur. Bu konu ile ilgili bu köşede yazdığım ‘Zanaat ve Sanat’ başlıklı yazılarımı yeniden okumanı isterim.
22-30 Ağustos tarihlerinde Balıkesir Gönen’de Birleşik Metal-İş Kemal Türkler Eğitim ve Tatil Sitesi’nde ‘Kriz kapitalizmin, gelecek bizimdir!’ sloganıyla düzenlenen yaz kampında, fotoğraf atölyesinde yeni genç arkadaşlarla buluşacağız.


Bu hafta Celal arkadaşın fotoğraflarını sizlerle paylaşıyorum.
Bu fotoğrafları görünce Aziz Nesin’in Çocuklarıma
şiirini anmadan olmaz dedim.

ÇOCUKLARIMA
Diyelim ıslık çalacaksın ıslık
Sen ıslık çalınca
Ne ıslık çalıyor diye bakacak herkes
Kimse çalamamalı senin gibi güzel

Örneğin kıyıya çarpan dalgaları sayacaksın
Senden önce kimse saymamış olmalı
Senin saydığın gibi doğru ve güzel
Hem dalgaları hem saymasını severek

De ki sinek avlıyorsun sinek
En usta sinek avcısı olmalısın
Dünya sinek avcıları örgütünde yerin başta
Örgüt yoksa seninle başlamalı

Say ki hiçbir işin yok da düşünüyorsun
Düşün düşünebildiğince üç boyutlu
Amma da düşünüyor diye şaşsın dünya
Sanki senden önce düşünen hiç olmamış

Dalga mı geçiyorsun düşler mi kuruyorsun
Öyle sonsuz sınırsız düşler kur ki çocuğum
Düşlerini som somut görüp şaşsınlar
Böyle bir dalgacı daha dünyaya gelmedi desinler

Dünyada yapılmamış işler çoktur çocuğum
Derlerse ki bu işler bişeye yaramaz
De ki bütün işe yarayanlar
İşe yaramaz sanılanlardan çıkar.

Aziz Nesin
Özcan Yaman
ÖNCEKİ HABER

Göğe bakma durağı

SONRAKİ HABER

Belge polemiği sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...