21 Haziran 2009 00:00

Renault’ ta bir işçi öldü

BURSA’da bulunan Oyak Renault Otomobil Fabrikası’nda önceki gün yaşanan iş cinayeti sonucu Ercan Çolak adlı işçi hayatını kaybetti. Renault’da son aylarda artan iş yoğunluğunun bu tarz kazalara neden olduğu söyleniyor.

Paylaş

BURSA’da bulunan Oyak Renault Otomobil Fabrikası’nda önceki gün yaşanan iş cinayeti sonucu Ercan Çolak adlı işçi hayatını kaybetti. Renault’da son aylarda artan iş yoğunluğunun bu tarz kazalara neden olduğu söyleniyor. Kriz gerekçesiyle yüzlerce işçinin işten çıkarıldığı fabrikada açıkta bulunan kadroların yerine yeni işçiler almak yerine iş performasının artırılarak iş yükünün ağırlaştırılması sonucu işçilerde yorgunluk, moral bozukluğu kazalara davetiye çıkarıyor. Pres kalıphane bölümünde olan kazada kalıp bağlama operatörü olarak çalışan işçilerden Ercan Çolak, 10 tonluk kalıbın üzerine düşmesi sonucu feci şekilde can verdi. İşyerinde çalışan işçilerden birisi kazayı şu şekilde yorumladı; “Krizle birlikte çalışma koşullarının giderek ağırlaşması işyerimizde kazaların da artmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak işyerinde çalışan arkadaşlarımızda stres ve gelecek kaygısı, sağlıklı bir çalışma ortamını da ortadan kaldırdı. Yönetici konumunda olan amir ve şeflerin üretimin artırılması için yaptıkları baskı, çalışan işçilerin iş güvenliği kurallarının hiçe sayılmasına neden oluyor.”
Renault işçisi, “Üretim planlama ve proje departmanlarında çalışan mühendislerin maliyet gözeterek işçi sağlığını hiçe saymaları bu iş cinayetini tetikleyen faktörlerden birisi olmuştur. Bütün bunlar yaşanırken sendikamız Türk Metal ise, tamamen işverenle işbirliği içerisinde hareket ederek işçilerin sağlıksız koşullarda çalışmalarına göz yummaktadır” diye konuştu. Bir başka Renault işçisi ise, kazanın yaşandığı dakikalarda işçiler üzüntüden dolayı üretime ara vermek istediklerini, fakat üretim durdurulmayarak pres ve enjeksiyon bölümü dışındaki, tüm bölümlerde kesintisiz üretime devam edildiğini kaydetti.
Yemekhanede yetkililerden birisinin yaptığı açıklamada kazanın oluşmasında çalışan işçinin kusurlu olduğunu söyleyerek işçinin emniyet ve iş güvenliği kurallarına uymadığı iddiasında bulunduğunu belirten işçi, kendilerine ne kadar değer verildiğinin bu kaza ile bir kez daha herkes tarafından görüldüğü kaydetti. Renault işçisi ölen arkadaşlarının cenazesine de gitmelerine izin verilmediğini, belirli kişilerin cenazeye katıldığını söyledi. (Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Zorunluluk sonucunda kabulettiğimiz geçici bir önlemdir’

SONRAKİ HABER

Alacaklarını isteyen işçilere
silah çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...