22 Haziran 2009 00:00

Artık sanal dublörler var

BİLGİSAYAR ortamında oluşturulan yapay zekaya sahip sanal dublörler sayesinde gerçekçilik etkisi sağlanabilirken, set kazalarının da büyük ölçüde önüne geçilebilecek. Dövüş sahneleri...

Paylaş

BİLGİSAYAR ortamında oluşturulan yapay zekaya sahip sanal dublörler sayesinde gerçekçilik etkisi sağlanabilirken, set kazalarının da büyük ölçüde önüne geçilebilecek. Dövüş sahneleri, tehlikeli düşüşler, riskli atlayışlar...
Dublörler tüm bu sahnelerin gerçekçi görünmesi için yıllar süren zorlu eğitimlerden geçiyor. Ancak öyle sahneler var ki, en usta dublörün bile sınırlarını zorluyor. Deutsche Welle’nin haberine göre böyle anlarda yapımcılara bilgisayar animasyonları gibi alternatif çözümlere başvurmaktan başka çare kalmıyor.
Ancak bilgisayar animasyonları hem çok pahalı, hem de çoğu zaman o “gerçekçi” etkiyi yakalayamayabiliyor. Bu gibi durumlar için bir Alman bilim adamı yapay zekaya sahip sanal dublörler geliştirdi.
Biyolog Torsten Reil, aslında yola sanal dublör geliştirmek için çıkmadığını, söylüyor ve “İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde öğrenim gördüğümüz dönemde asıl çabamız insanların ve hayvanların işleyişlerini anlamaya dayanıyordu. Yani insanların ve hayvanların hareket etmesini sağlayan sinir sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışıyorduk. Ve bunu anlamanın da en iyi yolunun simülasyonunu yapmaktan geçtiği fikrindeydik” diyor.
Bu simülasyonlar daha sonra sinema endüstrisinde kullanılmaya başlandı ve gerçek dublörler sanal dublörlerle rekabet etmeye başladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

çok güzel haberler bunlar -2-

SONRAKİ HABER

Osmanlı Biyografi Kaynakları Sempozyumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...