22 Haziran 2009 00:00

Mersin’de halkla buluşan sanat

PEK çok etkinliğin yer aldığı Mersin Alternatif Sanat Günleri sona erdi. 3 gün süren etkinliklerde tiyatro, sinema, müzik ve fotoğraf dallarında çalışmalar yer aldı.

Paylaş

PEK çok etkinliğin yer aldığı Mersin Alternatif Sanat Günleri sona erdi. 3 gün süren etkinliklerde tiyatro, sinema, müzik ve fotoğraf dallarında çalışmalar yer aldı. Milyonlarca lira bütçeli popüler festivallere alternatif olarak düzenlenen ‘ücretsiz’ sanat günleri, ‘halk için ve nitelikli sanat anlayışı’na hitap etmeye çalıştı. Etkinlik kapsamında ‘Anlatılmaz Bir Zulümdür Yaşadığımız’ isimli politik tiyatro ilk gösterimini yaparken, Name (mektup) isimli Kürtçe oyun ise ilk kez tiyatro sahnesinde izleyiciyle buluştu.
Akdeniz Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen Mersin Alternatif Sanat Günleri, Akdeniz Kültür Sanat Merkezi’nin (AKSM) sahnelediği ‘Bizi Geri Döndürün’ isimli çocuk tiyatrosuyla başladı. Mersin Sinema Derneği’nin (MERSİNEMA) ‘Kısa Filmler Bir arada’ başlıklı seçkisiyle devam eden etkinlikte, ÖSS mağduru öğrenci ve aileleri konu edinen ‘Kopya’ filmi de ilk gösterimini yapmış oldu. Etkinlikte ayrıca Yasin Korkmaz yönetiminde MERSİNEMA ‘Kısa Film Atölyesi’ gerçekleştirilmiş oldu. Şair-Yazar Adil Okay’ın 3 kıtada çektiği ‘Konuşan Fotoğraflar’ının da sergilendiği etkinlikte, Yaşam Yolu Müzik Grubu Türkçe, Mezopotamya Kültür Merkezi Mahabat Müzik Grubu da Kürtçe konserler verdi.
Tiyatro Agon’un ‘Oyunlardan Seçmeler’ seçkisi izleyenleri kahkahaya boğarken, ‘Sanata He’ skeci ise Mersin’deki sanatçıların yaşadığı zorluklara ve yerel yönetimlerin ilgisizliğine yer verdi. Adil Okay’ın yazdığı, Ramazan Velieceoğlu’nun yönettiği Merhaba Sanat Tiyatrosu ve Mersin 78’liler Derneği’nin sahnelediği ‘Anlatılmaz Bir Zulümdür Yaşadıklarımız’ isimli politik tiyatro, Türkiye’nin çalkantılı dönemlerine ışık tuttu. Ayakta alkışlanan oyunun Türkiye turnesine çıkacağını açıklayan Yönetmen Ramazan Velieceoğlu, insanların yaşananlara seyirci kalmamalarını istedi. Velieceoğlu gibi 12 Eylül mağduru olan oyunun Yazarı Adil Okay, “ölülerimiz bize sesleniyor” diyerek, mücadelenin devam ettiğini söyledi. MERSİNEMA adına kapanış konuşmasını yapan Kadir Baziki ise alternatif sanatın önemine değindi. “Sokaklar bize başka bir dünyanın mümkün olduğunu söylüyor” diyen Baziki, toplumsal muhalefetin örülmesinde sanatın vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
MERSİNEMA Başkanı Erhan Sönmez’in girişimleriyle gerçekleşen Mersin Alternatif Sanat Günleri, içeriği ve niteliği açısından gelecek yıllar için umut vaat ediyor.
(Mersin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Mamak Mektupları’ Paris’te...

SONRAKİ HABER

Lütfen bunu da sökün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...