22 Haziran 2009 00:00

Uçuş güvenliğini sağlamak ve insanca çalışmak için...

Sabiha Gökçen Havaalanı’nda İSG bünyesinde çalışan işçiler, yıldan yıla artan iş yüküne, ağır çalışma koşullarına ve kötü muameleye karşı Hava-İş Sendikası’nda örgütlendi.

Paylaş

Sabiha Gökçen Havaalanı’nda İSG bünyesinde çalışan işçiler, yıldan yıla artan iş yüküne, ağır çalışma koşullarına ve kötü muameleye karşı Hava-İş Sendikası’nda örgütlendi. İşçilerin anayasal haklarını kullanmaları, hemen her yerde olduğu gibi burada da işten atmayla karşılandı. Ancak işçiler, baskılara boyun eğmemekte ve atılan arkadaşlarına sahip çıkmakta kararlı.
Havaalanında şu an günlük ortalama 100-120 hava uçuş trafiği yaşanıyor. Toplam işçi sayısı ise 720. Son dönemde kriz bahane edilerek işçilere verilen 4 ikramiye kesildi. Resmi tatillerde verilen fazla mesai ücreti ise normal mesai ücretine çekildi. İşçilerin ücretinden, yemek ve çay molalarında geçirdikleri süreler de kesiliyor. Bu nedenle 8 saatlik iş günü sonunda işçiler, 1.5 saat şirkete borçlu bırakılıyor.
Bu çalışma karşılığında 650 lira alan işçiler, şeflerin, müdürlerin hakaretlerine ve aşağılamalarına da maruz kalıyorlar. Buna itiraz eden işçiler ise hakaret eşliğinde işten atılmakla tehdit ediliyor.
Yaşananlara tahammül edemez hale gelen işçiler, bunun üzerine Hava-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Şu an sendikanın 500 üyesi bulunuyor.
KRİZ ETKİLEMEDİ
Sendikalaşma sürecini konuştuğumuz Hava-İş Merkez Yöneticisi Kaya Sayın, sadece İSG’de değil tüm havacılık şirketlerinde örgütlenme çalışması başlattıklarını söyledi. HEAŞ’tan İSG’ye geçiş sürecinde çalışma sürelerinin uzadığını ve belirsizleştiğini, sosyal hakların ve fazla çalışma ücretlerinin ortadan kaldırıldığını anlatan Kaya, bunun üzerine işçilerin yüzde 80’inin sendikaya üye olduğunu söyledi.
İSG’nin hem yolcu artışıyla hem de yeni yatırımlarıyla krizden etkilenmesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Sayın, ancak firmanın krizi gerekçe göstererek işçileri düşük ücretle çalıştırdığını anlattı. Firmanın kârını her geçen gün artırdığını ifade eden Sayın, “1500 kişilik yeni bir hangar oluşturuluyor. Yoğunluğu kaldırmadığından dolayı yeni terminaller yapılıyor” dedi.
İşçileri böyle çalıştırarak yer hizmetlerini ucuza mal etmek ve kârı daha da artırmak istediklerini ifade eden Sayın, İSG çalışanlarının ise bu uygulamaya karşı kararlı bir duruş gösterdiğini kaydetti. Sayın, başta sendikalar olmak üzere emekten yana tüm kurum ve kuruluşları İSG işçileriyle dayanışma içinde olmaya çağırdı.
SENDİKALAŞMA ÇAĞRISI
İşten atılan İSG işçilerinden Sezgin Uzun, şirket yetkililerinin ve şeflerin kendilerine insan muamelesi yapmadıklarını, hakaret ve aşağılayıcı davranışların hiç bitmediğini söyledi. Özelleştirmenin ardından tüm haklarının alındığını ve günlük 14-16 saate varan bir çalışma içinde olduklarını anlatan Uzun, bu durumun uçuş güvenliğini de riske attığını ifade etti. Raporlu olduğu halde sendikaya üye olduğu için işten atıldığını dile getiren Uzun, yaşanan haksızlıklara karşı sendikasız İSG işçilerini bir an önce sendikaya üye olmaya çağırdı.
Şirket yetkililerinin işçileri sürekli işten atmakla tehdit ettiğini belirten Bilgin Sivaz, her gün mesai bitiminde toplantı bahanesiyle 1 saat bekletildiklerini, her defasında da A ve B kapıları gösterilerek “İşinize gelmezse kapılar orada, dışarıda işsiz çok, kamyonlarla işçi getiririz” dendiğini kaydetti. Eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğini, yıllık izinlerini bile kullanamadıklarını, kendilerine ve ailelerine hastalanmanın yasaklandığını söyleyen Sivaz, “Özellikle kargo bölümünde çalışan işçilerin büyük bir kısmı, yaptıkları ağır işten dolayı bel fıtığı oldu. Çok sık iş kazası yaşanıyor, ancak iş kazası tutanağı tutulmuyor” dedi. Sendikalaşmanın duyulmasının ardından kendilerine “Ya sizden kan çıkar ya da bizden kan çıkar” denilerek gözdağı verilmeye çalışıldığını dile getiren Sivaz, toplusözleşme yapana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Sivaz, henüz üye olamayan işçi arkadaşlarının yanı sıra pilot ve hostesleri de uçuş güvenliğinin sağlanabilmesi için sendikalaşmaya çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

2007 YILINDA ÖZELLEŞTİRİLDİ
2000 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ait olan ve yönetiminde emekli komutanların bulunduğu HEAŞ, 2006 yılında özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirmeyi 2007 Temmuz’da Hindistan GAARR, Malezya AİR PORT ve Nihat Özdemir’in sahibi olduğu LİMAK şirketlerinin ortak olarak kurduğu İSG şirketi kazandı ve böylece yer hizmetleri özelleştirilmiş oldu. İSG Uluslararası Havalimanı, 2000 yılında tek uçak tipi hava trafiği ile Rusya ve Türki Cumhuriyetler’e hava trafiği olurken 2003-2004 yılında CHARTIR (tarifeli olmayan uçuşlar) yapmaya başladı. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı THY ve Pegasus’un da üs olarak kullanılmasından sonra her geçen yıl ciddi bir iş yoğunluğu yaşanmaya başladı.

İŞÇİ DAYANIŞMASI
Patronlar ise boş durmuyor. Önceki gün sendikalaşma nedeniyle 24 işçi işten atıldı. Böylece aynı nedenle bir hafta içinde işten atılan işçi sayısı 32’ye çıktı. Baskılara karşı önceki gün C kapısı önünde iş bırakma eylemi yapan işçiler, arkadaşları geri alınana kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını söylediler. 4 vardiya çalışılan işyerinde, patronlar yeni vardiyanın servislerini bekleterek işçilerin buluşmasını engellemek istedi. Eylemin kararlı bir şekilde sürmesi üzerine şirket yetkilisi Efe Hataylı ve Yıldız Pekalın, sendikayla görüşebileceklerini beyan ederek işten atılan işçilerin bir bölümüne işbaşı yaptırdılar.
Özgür Akgül
ÖNCEKİ HABER

Kapitalizm krize savaşla çözüm arıyor

SONRAKİ HABER

EKONOMİK KRİZLER VE SİLAH HARCAMALARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa