23 Haziran 2009 00:00

Newroz tertip komitesine ikinci ceza

Adana’da 2006 yılında kutlanan Newroz etkinliğine yine ceza çıktı.

Paylaş

Adana’da 2006 yılında kutlanan Newroz etkinliğine yine ceza çıktı. Adana’da 2006’da DTP, EMEP, SDP ve ESP tarafından organize edilen Newroz tertip komite üyeliğini; Mehmet Yaşık (DTP), Halil İmrek (EMEP), Mehmet Aslan (DTP), Eylem Güden (ESP), Yılmaz Gül (SDP), Sima Dolak (DTP), Fadıl Bozan (AKSM) üstlenmişti.
“Irkçılık ve şovenizme karşı halkların kardeşliği için birleşelim” şiarı ile gerçekleşen ve 20 bin kişinin katıldığı etkinlikte her hangi bir olay yaşanmamıştı. Ancak tertip komitesi üyelerine “Basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak “iddiası ile dava açılmış ifade vermeye giden tertip komitesi üyeleri Halil İmrek, Mehmet Yaşık, Eylem Güden, Mehmet Aslan, Yılmaz Gül ve Fadıl Bozan’ın tutuklu yargılanmalarına karar verilmişti. Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde üç ay tutuklu kalan tertip komite üyeleri ilk duruşmada tahliye olmuşlardı. Adana 6. Ağır Ceza mahkemesinde süren dava, tertip komitesi üyelerine 1 yıl hapis cezası verilmesi ile sonuçlanmıştı. Mahkeme, cezayı para cezasına da çevirmediği gibi cezanın ertelenme talebini ise ret etmişti. Adana 6. Ağır Ceza mahkemesi kararı halen Yargıtay’da.
Adana 3. Asliye mahkemesinde görülen diğer dava ise yeni sonuçlandı. Bu davada ise tertip komite üyelerine, 2911 sayılı toplu gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet ettikleri gerekçesi ile 3 bin 600 TL para cezası verildi.
BARIŞ DİYENE CEZA
Konu ilgili görüşünü aldığımız EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, Newroz kutlamalarının meşru ve yasal hakları olduğunu, yargılanmalarının ve ceza almalarının ise hukuk dışı olduğunu söyledi. Verilen cezanın antidemokratik olduğunu belirten İmrek, barış ve demokrasi talebinin cezalandırıldığını vurguladı. Cumhurbaşkanından, başbakanına iyi şeyler olacağına dair açıklamalar yapıldığını hatırlatan İmrek, “Görüldüğü gibi hiç de iyi şeyler olmuyor” dedi. Verilen ceza ile ilgili açıklama yapan sanık Avukatlarından Sevil Aracı, Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yapma hakkının kısıtlanarak, kullanılamaz hale getirildiğini söyledi.
Tertip komitesi üyelerinin sorumluluğunun kendi eylemleri ile sınırlı olduğunu belirten Aracı, alanda gerçekleştiği iddia edilen her türden suç ihtiva eden eylemden dolayı tertip komitesinin sorumlu tutulmasının doğru olmadığını vurguladı. Newroz etkinliğine katılanlarca atılan sloganlardan veya açılan pankartlardan dolayı tertip komitesinin sorumlu tutulamayacağını hatırlatan Sevil Aracı, kararı temyiz edeceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan büyükelçilere belgeyi anlattı

SONRAKİ HABER

Kürt sorunu için ‘Mesih’ önerisi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa