24 Haziran 2009 00:00

UZUN MESAFEgün yasası

Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı sahi ne iş yapar? Ya Çalışma veSosyal Güvenlik Bakanlığı?..Uzunca bir süredir “tam gün yasa taslağı” gündemdeki yerini koruyor. Her daim hekimlere ne getirip ne götüreceği konuşulmakta

Paylaş

Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı sahi ne iş yapar? Ya Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanlığı?..
Uzunca bir süredir “tam gün yasa taslağı” gündemdeki yerini koruyor. Her daim hekimlere ne getirip ne götüreceği konuşulmakta. Ya hekim çocuklarına etkileri?.. Sahi, sayın aileden sorumlu bakan, sağlık çalışanlarının çocuklarına ne cevap vereceksiniz? Dünya Çalışma Örgütü (ILO) der ki: “Herhangi bir meslek grubu için yıllık fazla çalıştırılma süresi 270 saati geçemez.” Oysa yeni tam gün yasa taslağında ayda 250 saate kadar ek çalıştırılma tanımlanmış. Evet, yanlış duymadınız sayın bakan, yılda değil sadece bir ayda tanımlanan fazla çalışma süreli kölelik belgesine, sizin de Bakanlar Kurulu’nda imza atmanız istenecek.
Normal mesaisinin üç katına kadar zorla çalıştırılmak istenen sağlıkçıların aile yapılarının zedelenmeyeceğini mi düşünüyorsunuz bu durumda? Başka bir anlatımla, yasa taslağı işverene normal mesaiye ek olarak yılda 3 bin saate kadar zorla çalıştırma yetkisi sunarken, hekim çocuklarına söyleyecek bir sözünüz olabilir mi?
Ya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne yapar bizim ülkemizde?
Sayın bakan; dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarının en çok görüldüğü ülkelerin başında gelen ülkemiz, hekimleri için normal mesaiye ek olarak ayda 250 saat zorla çalışmayı dayatmakla kalmayıp bunun aşılabileceğini ve bu durumlarda ücret dahi ödenmeyeceğini tanımlayan bu yasaya imza atarken, huzurlu olabilecek misiniz? Evet, tam gün yasa taslağında sağlık çalışanları için meslek hastalığı da tanımlanmamış. Ama özel sigorta şirketlerinin kâr hanesini doldurma çabası, hekimler üzerinden zorunlu mesleki risk sigortaları ile unutulmamış. Evet, sayın bakan; domuz gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, AIDS ve daha nice hastalıkta işinin bir parçası olarak risk alan sağlık çalışanları hastalandıklarında, meslek hastalığı ve iş kazası olarak değil de yine takdiri ilahi olarak değerlendirildiğinde, itiraz etmeyecek misiniz?
Ya Milli Eğitim Bakanlığı ne yapar bu ülkede? Türkçe sözlüğüne “nöbet
tutmak” yerine “nöbette tutmak” deyimini eklemeyi düşünüyorlar mı
acaba? Sağlık çalışanlarından başka mesai bitiminde evine gönderilmeyip nöbette tutulan ve sonrasında yine eve gönderilmeyip zorla bir sekiz saat daha çalıştırılabilen başka bir meslek grubu var mı ülkemizde? Ya “nöbet tutulması” deyimine ne dersiniz? Ayda 250 saati bulabilen fazladan çalıştırılma sonrası hekimler ailece nöbet tutulmasına uğramış olmazlar mı?
Ve sayın Maliye bakanı! O sözü sağlık bakanına siz mi söylettiniz?
Hani hekimleri özel sigorta şirketlerinden bireysel emeklilik için teşvik edeceğini söyleyen bakanımıza?!. Ve sormak isteriz hakime; polise, asker emeklisine var da bize yok mu?
Ve çocuklara bayram hediye etmekle övünen TBMM’nin sayın milletvekilleri! Hekimler çocuklarına bundan sonra daha fazla zaman ayırabilecekleri müjdesini verebilecekler mi sizce? Devleti(nizi)n emrettiği göreve çeşitli nedenlerle gidemeyen hekimlere ömür boyu hekimlik yapmayı yasaklayan zorunlu hizmet yasasını imzalamış bir Meclis’in üyelerisiniz sizler. Ve şimdi önünüze sağlık çalışanları için “kölelik yasa taslağı” gelmek üzere. Sayın milletvekilleri, sizler yakın geçmişte “Kendi Çin’imizi yaratacağız” diyen eski bakan
arkadaşınız ile aynı sıralarda oturuyorsunuz. Sahi, “kendi Çin’imiz” için sağlığın seçilmesine ortak olacak mısınız? Çin’den kasıt ucuz işgücü ve sınırsız çalıştırılma ise işe hekimler ve diğer sağlık çalışanlarından başlamak isteyen neoliberal cenaha bir itirazınız olmayacak mı? İşi yoksa Sağlık Bakanlığı’na mı havale ettiniz? Hani tıp fakültesinden yeni mezun hekimlerin, ‘bu eğitim sistemi ile yetişen meslektaşlarıma anne babamı muayene ettirmem’ dedikleri ülkenin sağlık bakanına mı?
Ve ey yasa taslağın kalemşorları, çocuklarımız soruyor: “Baba, anne, tam gün yasası ile sizi artık saat beşten sonra tam süre görebilecek miyiz?”
DR.ZEKİ GÜL
ÖNCEKİ HABER

Oyuncaklı vapur

SONRAKİ HABER

Çocuklar ve hastane ziyareti yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...