24 Haziran 2009 00:00

AİHM’DEN BİR CEZA DAHA

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) sonuçlandırılan bir davada, “ifade özgürlüğü” hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye yine haksız bulundu.AİHM, İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim...

Paylaş

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) sonuçlandırılan bir davada, “ifade özgürlüğü” hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye yine haksız bulundu.
AİHM, İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Doğan Sorguç’un 1997 yılında bir konuşma sırasında sınav sistemini eleştirirken, bir öğretim üyesinin itibarını zedelediği savı ile yargılanarak mahkum edilmesinin, “ifade özgürlüğü” ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.
Strazburg’da faaliyet gösteren AİHM, Prof. Doğan Sorguç’un başvurusu üzerine açılan davayı karara bağladı. Doğan Sorguç, 1997 yılında bir konferansta yaptığı bir konuşma sırasında yardımcı doçent sınav sistemini eleştiren bir kağıt da dağıtmıştı. Bunun üzerine ismi N.C.A. olarak verilen bir öğretim üyesi, kağıtta adı geçmemesine karşın kullanılan bazı ifadelerin, “itibarı”nı zedelediğini savunarak, tazminat davası açmıştı. Yargı süreci Sorguç aleyhinde sonuçlanmış, tazminat ödenmesine hükmedilmişti.
AİHM, kararında akademisyenlerin, iç yargı süreci sırasında ismi geçmeyen bir kişinin birey haklarının korunmasının, ifade özgürlüğünden üstün tutulmasının doğru olmadığını belirtti.
Bunun üzerine, Türkiye’nin, Doğan Sorguç’a maddi ve manevi tazminat olarak 3 bin 500 avro, mahkeme harcamaları olarak da 50 avro ödemesi kararlaştırıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Suyu kirletmenize izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Tıp eğitimi tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...